Švajcarska želi jaču privrednu saradnju sa Rusijom

ŽENEVA – Dijalog između privrednika Rusije i Švajcarske, uprkos komplikovanom međunarodnom političkom okruženju, nastavja da jača, zajednička je ocena učesnika okruglog stola o razvoju trgovinskih odnosa dve zemlje, održanog u Ženevi uz podršku Saveza privrednih komora Švajcarska-Rusija i zemlje ZND.

Gaj Metan, poslanik u Velikom savetu Ženeve (parlament) i predsednik Saveza privrednih komora Švajcarska-Rusija i zemlje ZND, koji je inicirao ovaj događaj, istakao je kvalitativnu promenu poslovne klime u Rusiji u pravcu stvaranja povoljnijih i transparentnijih uslova za poslovanje.

To potvrđuje, kako je rekao, i napredak Rusije na 43. poziciju u Izveštaju o globalnoj konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, kao i 31. mesto na rang listi „Duing Biznis“ Svetske banke i Međunarodne finansijske korporacije za 2018., saopštio je Roskongres, organizator Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Glavni gost i govornik na skupu, Mari-Gabrijel Inajšen-Flajh, šefica Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), navela je da nijedna švajcarska kompanija nije prekinula aktivnosti u Rusiji posle 2014. godine, što pokazuje da je švajcarski biznis zainteresovan i da teži unapređenju saradnje s Rusijom na više polja, navodi se u saopštenju Roskongresa, dostavljenom Tanjugu.

Naglasila je da danas oko 200 švajcarskih kompanija posluje u Rusiji, uključujući velike koncerne kao što su ABB, Lafarž Holcim, Novartis, Nestle koji su uložili preko 10 milijardi dolara u izgradnju novih proizvodnih pogona u toj zemlji.

Pored toga, „na osnovu postojećih indikatora, očekuje se porast obima međusobne trgovine u 2019. godini“, rekla je Inajšen-Flajh i ocenila da Rusija i Švajcarska treba da nastave sa razvojem i diversifikovanjem oblasti bilateralne saradnje.

Inajšen-Flajh namerava da nastavi dijalog s ruskim partnerima na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji će se održati od 6. do 8. juna 2019. godine, budući da je prihvatila poziv za učešće, navodi se u saopštenju Roskongresa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar