Svaki projekat u 16+1 zajednički, korist celom regionu

BEOGRAD – Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović poručila je da je Treći samit ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope dao podstrek unapređenju saradnje u okviru mehanizma 16+1, posebno u delu koordinacije razvoja infrastrukture i uklanjanja nefizičkih barijera.

„Svaki projekat koji se realizuje u saradnji sa Kinom u okviru mehanizma saradnje 16+1 možemo smatrati zajedničkim, jer donosi nešto dobro celom regionu. Verujem da je samit održan u Beogradu dao podstrek unapređenju saradnje u ovom mehanizmu“, rekla je Mihajlović, koja je domaćin samita, obraćajući se ministrima Kine i regiona u završnoj reči skupa, saopštilo je ministarstvo.

Ministar transporta Kine, Li Sjaopeng istakao je da je od osnivanja mehanizma saradnje NR Kine i 16 zemalja CIE uspostavljena saradnja na principima uzajamne koristi i sa tendencijom sve veće integracije mehanizma 16+1 i inicijative ‘Jedan pojas, jedan put’.

„Kina je spremna da u ovom okviru nastavi da promoviše tesnu i prijateljsku saradnju u oblasti povezivanja saobraćajnih mreža i izgradnje infrastrukture i da, koristeći prednosti svake zemlje u transportu, ostvarimo dugoročnu saradnju“, rekao je Sjaopeng.

Na kraju sastanka usvojen je zaključak u kojem se ističe da su na sastanku razmatrane mogućnosti za unapređenje koordinacije u planiranju, evaluaciji i implementaciji projekata u saobraćajnoj infrastrukturi u regionu u cilju boljeg povezivanja Evrope i Azije, kao važnog elementa u razvoju globalne trgovine i održivog ekonomskog razvoja.

Posebna pažnja posvećena je mogućnostima za podizanje efikasnosti budućih infrastrukturnih projekata kroz koordinirani proces planiranja, podsticanju investicija u projekte u saobraćajnoj infrastrukturi, kao i saradnji u pripremi projekata, od studija izvodljivosti do izrade projektnotehničke dokumentacije.

Učesnici sastanka razmenili su mišljenja o novim mogućnostima koji mogu da unaprede proces saradnje u okviru mehanizma 16+1, uz očekivanje da će biti moguć dogovor o predlogu Jedinstvene Kina-CIEZ prioritetne liste projekata saobraćajne infrastrukture koja bi obuhvatila sve zemlje ove grupacije, pre sledećeg ministarskog sastanka koji će biti održan u Hrvatskoj u 2019. godini.

Na sastanku je istaknuto i da dugo zadržavanje na graničnim prelazima umanjuje efikasnost investicija u infrastrukturu, koji se mora prioritetno rešavati.

U tom smislu, predloženo je intenziviranje saradnje u vezi sa postizanjem efikasnijih pograničnih procedura, uz razvoj infrastrukture tamo gde je neophodno, radi uspostavljanja ‘one-stop shop sistema i integrisanih graničnih prelaza, sa što manjim brojem zaustavljanja na granici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar