Sve bolja naplata doprinosa za penzijsko osiguranje

BEOGRAD – Od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje je u prva četiri meseca naplaćeno tri milijarde dinara, odnosno 1,45 odsto više nego što je predviđeno finansijskim planom Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje(PIO), objavio je Fond PIO.
Navodi se, takođe, da je u ovom periodu u odnosu na isti period prošle godne, od doprinosa naplaćeno 15,3 milijarde dinara više.
Sve ovo, prema rečima zamenika direktora Fonda PIO Relje Ognjenovića, znači da se nastavlja trend povećanja izvornih prihoda u ukupnim prihodima Fonda, što smanjuje i učešće dotacija iz budžeta za isplatu penzija.
„Ovi pokazatelji govore da i dalje jača finansijska održivost Fonda, što je efekat stabilnih ekonomskih kretanja, značajnog povećanja broja zaposlenih i povećanja zarada zaposlenih“, istakao je on.
Iz Fonda navode i da je broj prijavljenih na obavezno socijalno osiguranje, od aprila prošle do aprila ove godine povećan za 90.521 osiguranika, pri čemu se kao posebno važno ističe što je 86.571 novozaposlenih van javnog sektora a samo 3.950 u javnom sektoru.
Paralelno sa povećanjem broja prijavljenih na obavezno socijalno osiguranje, nastavljen je i trend povećanja zarada, što takođe utiče na visinu naplaćenih doprinosa, odnosno izvornih prihoda Fonda PIO.

Poslednji objavljeni zvanični statistički podatak, onaj za februar pokazuje da je prosečna neto zarada u Srbiji iznosila 70.605 dinara, a godinu dana ranije 62.280 dinara, što znači da je zarada u ovom periodu povećana za 13,4 odsto.
Pošto se novac za isplatu penzija obezbeđuje iz doprinosa zaposlenih, ova kretanja prema ocenama iz Fonda PIO pokazuju,
da penzioneri i ubuduće mogu da očekuju sigurne isplate i veće penzije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar