Sve više nemačkih preduzeća hoće da ulaže u Srbiji

BERLIN – Sve više se mala i srednja preduzeća iz Nemačke interesuju da investiraju u Srbiji, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u Nerlinu i najavio da će već u januaru biti organizovano studijsko putovanje za nemačke privrednike kako bi upoznali našu zemlju.

„Posle velikih nemačkih kompanija koje su u Srbiju došle u preotiklih pet do sedam godina i koje danas zapošljavaju 60.000 ljudi, sve veći je interes malih i srednjih preduzeća iz Nemačke“, rekao je Čadež novinarima u Berlinu, gde boravi zajedno sa premijerkom Anom Brnabić.

Dodao je da je nemačkim privrednicima prvo potrebno neko vreme da vide da je situacija stabilna i da postoji dobra klima i da mogu da zarade.

„Zbog toga smo išli na današnji sastanak da razgovaramo sa predsednikom udruženja malih i srednjih kompanija u Nemackoj i da vidimo na koji način konkretno možemo zajedno da pokažemo šta u Srbiji može da se radi“.

Čadež ističe da će nemačke firme koje dođu u Srbiju na licu mesta moći da vide šta je sve urađeno u našoj zemlji kada je reč o privrednom ambijentu.

PKS je u prethodne četiri godine organizovala biznis forume sa privrednicima nemačkih pokrajina i sledeće godine će biti napravljeno nekoliko takvih foruma.

„Oni su nas tražili i otkrili Srbiju i rekli da sve više članica tog udruženja želi da čuje od nas da li u Srbiji treba investitrati. Čuli su dobra iskustva i žele da dođu“, rekao je Čadež i dodao da je dogovoreno da već polovinom januara dođu nemačke kompanije i upoznaju se sa našim potencijalima.

Premijerka Srbije Brnabić je rekla privrednicima šta mogu da očekuju u našoj zemlji, dodao je Čadež i naveo da je reč o posebno dobrim pogodnostima one koji se bave inovacijama, istraživanjem i razvojem.

Podseća da je valda donela set mera za oslobađanje od poreskih obaveza i priznavanje troškova ako su u cilju razvoja inovacija, kao i čitav set mera.

„Na nama je da iskoristimo taj potencijal i da što više tih preduzeća sutra vidimo u Srbiji“, dodao je Čadež.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • KaleBrdo

    Ne znam da li je trač ili istina, ali kruži priča da je Čadež imao turbulentnu ljubavnu vezu sa nekim iz nemačke ambasade. Molio bih da gospodin Timofejev proveri ovu priču, hvala.