Svetska banka i EU podržavaju inovacije u Srbiji

BEOGRAD – Fond za inovacionu delatnost dodelio je danas tri miliona evra za realizaciju 22 inovativna projekta malih i srednjih preduzeća, a raspisana su i dva poziva kroz koje će biti dodeljeno 2,5 miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima.

Sredstva se opredeljuju iz budžeta Srbije, na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom, a regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder navela je da je zadovoljstvo prepoznati srpske inovatore i istakla da Svetska banka, zajedno sa EU i Vladom Srbije podržava inovacionu ekonomiju.

„U 19. veku automobil je bio standardan način prevoza, danas imamo i električne automobile, a uskoro će motor sa unutrašnjim sagorevanjem biti prevaziđen“, rekla je Van Gelder.

Ona je dodala da postoji inovacioni paradoks, situacija gde najviše inovacionih kompanija nastaje u zemljama u razvoju, koje sporo hvataju korak sa tehnološkim napretkom, te je veliki izazov za vlade da podrže inovacioni rast.

„Srbija je izuzetak u tome i jedna od retkih zemalja koje podržavaju inovacije. Potrebno je da se učestvuje sa novim i naprednim tehnologijama koje će omogućiti saradnu javnog i privatnog sektora“, kazala je Van Gelderova.

Ona je podvukla da su inovacije sada uključene u finansiranje iz budžeta republike što je, smatra, dokaz njihove uspešnosti.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je prvi projekat EU u ovoj oblasti bio pre sedam godina, grant od 8,5 miliona evra kada je skoro 50 inovativnih sprskh projekata razvijeno i našlo se na tržištu.

„Pre dve godine smo pokrenuli saradnju nauke i kompanija i potpisali ugovor vredan 2,5 miliona evra za program ranog razvoja i sada planiramo i dva biznis inkubatora u tehnološkom parku u Beogradu“, naveo je Fabrici.

On je zaključio da je važno da nauka i kompanije sarađuju, te da ulaganje u nauku nije trošak, već razvijanje mogućnosti koje jedna zemlja ima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar