Svi koji šalju i primaju novac – biće u Registru

Ime svakoga ko šalje novac iz Srbije, bilo da je primalac u zemlji ili inostranstvu i svakoga kome novac stiže, od 1. juna sledeće godine naći će se u Jedinstvenom registru korisnika novčane doznake, pišu danas „Večernje novosti“.

Uvođenje Registra predviđeno je izmenama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji je u skupštinskoj proceduri.

Doznake se u javnosti uglavnom vezuju za prilive iz dijaspore i to najčešće iz Nemačke i drugih evropskih država gde radi najviše ljudi iz srbiije, koji novac šalju rođacima u zemlji.

„Novosti“ navode da će biti „popisani“ i građani koji su u prvih osam meseci ove godine iz inostranstva primili ukupno 2,29 milijardi evra na ime penzija, socijalnih primanja, radničkih doznaka, kao i pomoći i poklona iz inostranstva.

Registar će voditi Narodna banka Srbije, a podaci iz njega neće biti javno dostupni.

Novčana doznaka, objašnjava list, nije samo ona koja „legne“ na račun u banci, već se odnosi i na usluge koje pružaju platne institucije, putem kojih novac može da se prima i šalje bez otvaranja računa.

Ovu uslugu u međunarodnom platnom prometu pružaju banke, platne institucije i JP „Pošta Srbije“, Vestern junion, Manigram i RIA Money transfer.

Kako se navodi u članku, osnovni cilj uspostavljanja registra je unapređenje efikasnosti sistema za sprečavanje pranja novca u vezi sa izvršenjem platnih transakcija.

„Centranim vođenjem podataka omogućava se olakšani i brži pristup podacima o korisnicima novčanih doznaka kada je to neophodno za otkrivanje kriminalnih aktivnosti“, objašnjavaju u NBS.

Dodaju da više neće biti potrebno da se nadležni organi obraćaju svakoj platnoj instituciji pojedinačno, što za sobom nosi neblagovremenost u postupanju i odgovorajuće rizike.

U NBS ističu da će se na podatke iz Registra primenjivati odredbe zakona kojim se uređuje pružanje platnih usluga koje se odnose na poslovnu tajnu, kao i odredbe propisa kojima su uređuje zaštita podataka o ličnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Narodna bankapranje novcaregistarslanje novca
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Bravo srbine uspeo si napokon !

  • AA ( americki alah)

    hahahaa, najveci pljackasi ce da kontrolisu buraniju 🙂

  • Balkan

    To je lepo zamisljeno ali postoji kvaka bilo koja, koja ce otvoriti zlatna vrata koke na zlatnim jajima nekim ljudima, mislim da je za nase uslove ovakav zakon suvise rano za usvajanje nismo jos zreli i ako je zlatno doba. Ziveli

  • Anonimni

    Podatke uzimaju kriminalci da bi ih prosledili „braci po oruzju“ a sve pod plastom Zakona (naravno njihovog) Hoce vlast da bude na nivou „velikog brata“ da u svakom trenutku budno motri i kontrolise nase zivote kao i da sebi obezbedi mogucnost otimanja i poslednje mrvice tesko stecenog. Zasto onda ne postavljaju pitannje porekla novca za tzv privatizacije kao i kod tzv „strateskog partnerstva“ gde se vrti neciji novac verovatno njima znanog porekla i pojedinaca . ITD …. Kako onda neko sa skromnom platicom a mozda cak i nezaposlen da zida hotele,odmaralista i da gradi.na eksluzivnim lokacijama ili „l\kupuje“ prostoe po basnaslovnim cenama,da nije tako?

  • Baza podataka za reketiranje

    Znaci kriminalci ce znati tacno koga da reketiraju. Uopste u ovako korumpiranoj zemlji govoriti o drzavnim isntitucijama koje ce stiti privatnos i zastiti podatke o licnosti je ironicno. Bravo, cestitamo.

  • Anonimni

    Vulin i tetka bice u registru. A naziv registra bice „devet po devet iljada“.

  • Milan

    Podaci neće da budu javno dostupni ali će ih SNS kadar prodavati mafiji to je jasno kao dan…