Tadić: Srbija od dolaska Fijata ima veću korist nego što je koštala ta investicija

Lider Socijaldemokratske partije Boris Tadić rekao je danas da Srbija ima veću korist od poslovanja Fijata u Srbiji nego što je koštala ta investicija jer je od 2.000 godine do dolaska te italijanske kompanije za održavanje kragujevačke fabrike Zastava automobili potrošila dve milijarde evra.

On je na konferenciji za novinare rekao da je pre nekoliko meseci razgovarao sa rukovodstvom te italijanske fabrike kada su rekli da ne planiraju da napuste Srbiju.

„Doveli smo Fijat u teškim okolnostima u predvečerje krize i time smo samo otvorili vrata za dolazak drugih kompanija iz sektora autoindustrije, jer se zna da zemlje koje imaju razvijenu tu privrednu granu brzo tehnološki rastu i ekonomski se razvijaju“, rekao je Tadić koji je u vreme potpisivanja ugovora sa Fijatom bio predsednik Srbije.

Prema desetogodišnjem ugovoru potpisanim 2008. godine u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Fijat ima udeo od 67 odsto, a Vada Srbije 33 odsto.

Tadić je rekao da jedno radno mesto u autoindustriji otvara još deset radnih mesta, a da je Fijat kompanija sa ogromnim potencijalom i osim što je zaposlila 2.500 radnika ima veliki udeo u rastu bruto domaćeg proizvoda.

„Fijat je uspešan poslovni projekat ali je problem što sadašnja vlada nije nastavila da razgovara sa rukovodstvom te kompanije o usavršavanju sadašnjeg i razvoju drugog modela jer jedan nije dovoljan“, rekao je Tadić.

Sadašnja Vlada prema njegovim rečima nije čak ni izabrala predstavnike u rukovodeći tim te kompanije.

On je istakao da se „sadašnja Vlada Srbije i prethodna Aleksandra Vučića sastoje od nekompetentnih ljudi koji nisu ništa novo smislili već razvijaju nasledjene strategije razvoja koje čak nisu ni unapredili“.

„Vučićeva vlada se hvali da je dovela investitore a u stvari su to investitori koje je je dovela vlada Mirka Cvetkovića a medju kojima je i američka kompanija NCR i koji sada samo reinvestiraju“, rekao je Tadić.

On je istakao da poslednje dve vlade čak recikliraju i greške prethodne i naveo primer da je jednom prilikom napravio jezičku grešku i rekao da je vlada prosrpska umesto srpska.

„Napravio sam jezičku grešku a to je nedavno ponovila i premijerka Ana Brnabić“, rekao je Tadić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar