Tatjana Matić: Broj turista iz Turske porastao za 49 odsto(VIDEO)

 Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da je u prvih pet meseci ove godine broj turista iz Turske u Srbiji porastao za 49 odsto u odnosu na lane.

Matić je, nakon sastanka s ministrom kulture i turizma Turske Mehmetom Nuri Ersojem rekla i da su turisti iz Turske sada na prvom mestu, kada je reč o dolasku stranih turista u Srbiju, saopšteno je iz Vlade.

Ona je navela da je prihvaćen predlog turskog kolege da gradjani Srbije putuju u Tursku, a turski državljani u Srbiju samo sa ličnom kartom.

Prema njenim rečima, turisti iz Turske pored Beograda, Novog Sada i Niša, vole da obilaze i Zlatibor, Kopaonik, Novi Pazar i sve turističke lokacije koje se nalaze na putu do tog grada.

U saopštenju na sajtu Vlade Srbije je navedeno da su sagovornci ocenili i da postoje velike mogućnosti za unapredjenje saradnje dve države u toj oblasti.

Ersoj je rekao da će Srbija i Turska raditi na tome da njihovi gradjani mogu da putuju u onu drugu zemlju samo sa ličnom kartom.

Turska je kao destinacija za Srbiju na trećem mestu, a želimo da bude na prvom i zato Srbiji dajemo prednost, rekao je on.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Nisam rekao da je izjava Ministarke data povodom posjete turskog ministra turizma, koji je predložio, radi daljeg razvoja turizma, da građani obe zemlje ulaze u onu drugu, samo s ličnom kartom. To je s oduševljenjem prihvaćeno. Turaka u Turskoj ima blizu 85 miliona, a srba u Srbiji oko 5,5 miliona. Znači i u turističkom smislu, ovo su lav i miš, i teško je procijeniti koliko Srbija od ovog može imati stvarne koristi, a koliko se iza široko pružene turističke turske ruke, krije neoosmanizam, potaknut imperijalnom nostalgijom. U svakom slučaju, turski objekti iz doba okupacije, ubrzano se zanavljaju. Turska već dugo bezuspješno kuca, bolje reći lupa, na vrata Evropske unije. Možda su odlučili ući na „mala vrata“. Šta je da je, ali što se tiče Srbije i Turske – turci dolaze..!!

  • Anonimni

    Večeras, na Dnevniku 2 RTS, Ministarka trgovine i turizma Srbije Tatjana Matić, saopštava kao vrlo afirmativno, da su turci postali najbolji i najbrojniji turisti u Srbiji.( Donedavno su to bili nijemci, pa ja nikako da se dosjetim šta to nijemcima kao turistima fali). Takođe, broj turskih gostiju je za 49% veći nego prošle godine Za pohvalu je, veli Matićeva, da mnogi turisti iz Turske ne dolaze samo za vikend, kao što je bio slučaj zadnjih par godina, već ostaju „čak“ i po 5-6 dana. (Turisti obično dolaze u neku zemlju na 10,12,15 ili više dana, ovisno o tipu i programu putovanja, a kakvi su to turisti od 2 dana, ministarka ne tumači). Ono što u Dnevniku takođe ne saopštavaju je, da je Beograd već par godina glavna destinacija vikend-seks turizma za turke. Možda ni to ne bi bilo tako strašno da gosti iz Turske nisu izbirljivi, pa vrlo često ne dolaze da vode ljubav s profesionalnim srpskim prostitutkama, nego postoje organizacije koje za njih vrbuju (najčešće maloljetne) djevojke/djevojčice, koje se ne bave prostitucijom, ali zbog siromaštva, za određeni poklon, i uz „stručnu“ obradu, pristaju da provodu vikend sa „turistom“ iz Turske. Oko 30% tih turista posjećuje južni dio Srbije, a 70% Beograd. Gledam na internetu komentare „dobro obaviještenih“ mladića iz raznih miljea, koji se smješkaju, i koji uglavnom kažu da je važno da se vrti para, i da je dobro da su hoteli puni. Razmišljam kako su njihovi muški preci potezali sablje i gubili glavu, da bi od turaka odbranili obraz i tjelesni integritet svojih djevojaka, žena, ćerki.. Šta to beše moral, a šta nacionalni ponos, odnosno šta bi zadatak nadležnih organa, u državi u kojoj je prostitucija zabranjena..??!!Očito je sve to nešto, što je odavno izašli iz mode,odnosno iz obaveze. Jedan časopis je pokušao spasiti mladim srpkinjama obraz, pa je rekao da turci dolaze u BG sa svojim ljubavnicama iz Turske, jer je preljuba tamo zabranjena zakonom. Međutim, dobro obaviješteni izvori s ulice su to demantovali. A, bilo bi logično da u tom slučaju putuju u Atinu, ili druge balkanske primorske,čisto turističke, ili jednostavno Turskoj bliže destinacije. Odnosi Srbije i Turske se iz političkih vrhova ocjenjuju kao najbolji u savremenoj istoriji, pogotovo u privrednom smislu. Znači li to da se svaki oblik priliva novca,pa i ovakav, može smatrati privrednom granom? Pa, da su te mlade srpske djevojke samo „resurs“, valjda pripadaju Srbiji, a ne Turskoj, a da ne prominjem, da pripadaju svojoj porodici, momcima, prijateljima, itd,itd, odnosno da imaju pravo na jedan neokaljan život, ili barem neokaljanu mladost. Po meni, ovo znači dotaknuti dno. A, možda će me ubrzo nešto uvjeriti, da se može tonuti još?