Telekom predstavio 5G servis – Lučić istakao da su spremni za novu tehnologiju

BEOGRAD – Telekom Srbija danas je na konferenciji Telfor predstavio primenu 5G tehnologije i omogućio testiranje, a generalni director ove kompanije Vladimir Lučić rekao je da su spremni za tu tehnologiju koju očekuje sledeće godine.

„Aukcija za 5G biće sledeće godine, a ključno je da će Telekom odmah pokriti značajan deo teritorije Srbije sa signalom, ali takođe i sa servisima“, rekao je on.

Lučić je kazao da je Telekom spreman za 5G tehnologiju čim dobije frekfentni opseg.

“Spremni smo na dva načina, uložili smo u infrastrukturu i optičku i baznih stanica, a puno toga radimo kada krene 5G da ljudi vide benefite samih servisa”, rekao je on.

Lučić je ocenio da 5G donosi preokret u razvoju, naveo da je kašnjenje u prenosu malo, što će dovesti do ubrzane robotizacije, razvoja veštačke inteligencije, senzorfa, vozila na automatsko upravljenja.

“Ovde demonstriramo praktičan servis, utakmicu sa 5 kamera, svaki korisnik može da kreira svoj prenos za sebe, moća će da bira kameru, da vrati gol, zahvaljujući 5G tehnologiji svako će gledati utakmicu kako želi”, rekao je on na demostraciji ovog 5G servisa pred Telfor.

Lučić je istakao da će sa razvojem 5G mnoge industrije doživeti procvat i da je Telekom za razvoj ove mreže jedini podržan od Evropske investicione banke na Zapadnpm Balkanu.

Strateško partnerestvo sa Eriksonom i Vodafonom oko 5G, i fond za razvoj startapa, potrudićemo se da budemo među najaktivnijima u razvoju kad 5G krene, a neka rešenja i ponudimo drugima, naveo je on.

Izvršna direktorka za strategiju i digital Telekoma Srbija, Natali Delić, detaljno je predstavila rad 5G servisa prenosa utakmice i istakla da je ova kompanija posvećena razvoju i drugih servisa koji će koristiti tu tehnologiju.

O vrednosti partnerstva sa Telekomom Srbija i daljoj saradnji govorio je direktor Eriksona za šest država ZB Antonio Pasarela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar