Tereza Mej i Si Djinping razgovarali o uklanjanju barijera u trgovini

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas u Šangaju da je s predsednikom Kine Sijem Djinpingom razgovarala o značaju uklanjanja barijera za trgovinu, posebno za britansku hranu, piće i usluge u oblasti finansija.

Mej je na konferenciji za novinare rekla da je razgovor u četvrtak bio deo dogovora o „reviziji trgovine i investicija“, kao korak ka budućim bilateralnim sporazumima pošto Velika Britanija istupi iz EU.

„Citirajući Šekspira, predsednik Si mi je juče rekao da je prošlosti prolog. I sasvim se slažem. Velika Britanija i Kina otvaraju novo poglavlje u svojoj zlatnoj eri“, rekla je Tereza Mej na konferenciji na kojoj je njeno izlaganje najavio osnivač kineske kompanije za trgovinu onlajn „Alibaba“, Džek Ma.

Mej danas završava trodnevnu posetu Kini u okviru koje je posetila tri grada.

Ona je sa Sijem razgovarala i o inicijativi Kine „Jedan pojas, jedan put“.

Mej je uzdržana prema inicijativi „Pojas i put“, mada je izrazila uslovnu podršku britanskom učešću sve dok su ti projekti u skladu sa svetskom poslovnom praksom.

Očekuje se da na završetku posete Tereze Mej budu potpisani poslovni ugovori ukupne vrednosti veće od 13 milijardi dolara.

Britanski izvoz u Kinu je od 2010. godine porastao za 60 odsto, a očekuje se da Kina do 2020. godine postane jedan najvećih stranih investitora u Veliku Britaniju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar