TIRANA-DIGITALIZACIJA-KOMORE (video, audio)

TIRANA – U Tirani je danas završena dvodnevna konferencija posvećena digitalizaciji zapadnobalkanskih privreda na kojoj su učestvovali predstavnici evropskih i privrednih komora šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je ujedno i predsedavajući Odbora za digitalizaciju Evrokomora i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, istakao je danas u uvodnom obraćanju da je nadogradnja i modernizacija usluga koje privredne komore pružaju svojim korisnicima važna zbog sve bržeg procesa digitalizacije privreda u svetu.

Čadež je zahvalio svim učesnicima konferencije i istakao da je potrebno da se unaprede, osavremene, alati koje koriste komore i da je to jedan od načina kako će komore, kao predstavnici privreda, odgovoriti na izazove koji donosi sve brža digitalizacija ekonomija u svetu.

Predsednik Evrokomora Kristof Lajtl istakao je na konferenciji da je razmena iskustva i učenje jednih od drugih, kao i izgradnja mreže komora, ono što može da pomogne samim kompanijama članicama.

Krajnji cilj je, kaže, stvaranje radnih mesta i bolji uslovi života za građane kako onih zemalja koje su u EU, tako i za građane onih država koje se spremaju za članstvo u Uniji.

Lajtl je pohvalio rad Privredne komore Srbije na čelu sa predsednikom PKS Markom Čadežom, obzirom da je Čadež jedini član predsedništva Evrokomora sa Zapadnog Balkana i istakao da je Srbija i srpska Komora „odličan primer za druge zemlje na Zapadnom Balkanu“.

Na Konferenciji koja se tokom dva dana konkretno bavila digitalizacijom komorskih procesa i usluga i podršci privrednih komora digitalnoj tranformaciji malih i srednjih preduzeća u EU i ZB, učesnici skupa predstavili su savremene elektronske usluge za svoje članice i način na koji digitalizacija može olakšati poslovanje preduzeća.

Predsednik Privredne komore Srbije rekao je ranije da je cilj skupa da razvijene evropske komore kolegama sa ZB predstave elektronske usluge koje su razvile za svoje članstvo.

„Evrokomora je organizovala skup kako bi se okupili stručnjaci iz cele Evrope, da jedni od drugih naučimo kako se primenjuju određene usluge iz oblasti digitalizacije kao i komorskih usluga koje se pružaju onlajn“, rekao je Čadež za Tanjug.

Skup je bio prilika i da se komore regiona bolje upoznaju sa mogućnostima i rezultatima korišćenja elektronskih dokumenata, digitalnih platformi za povezivanje kompanija i privreda, sa primenom veštačke intelegencije za rešavanje upita privrednika, sa funkcionisanjem online prodavnica i raznih digitalnih alata (aplikacija) korisnih za privredu…

Komora Srbije je lider među komorama regiona u digitalizaciji svojih usluga i podršci kompanijama – članicama, rekao je Čadež, podsećajući da PKS ima više od 25 onlajn servisa koji su aktivni i da je formirala Centar za digitalnu transformaciju.

Učesnici skupa, predstavnici Evropske asocijacije privrednih komora, PK Slovenije, Hrvatske, Belgije, Mađarske, Austrije, Italije, Holandije, Francuske, Albanije i Srbije, predstavili su tokom dva dana konferencije svoja iskustva i trendove u procesu digitalizacije kao i viziju uloga komora u digitalnoj privredi Evrope.

Organizatori konferencije su Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke i Unija privrednih komora Albanije koja je i domaćin ovog skupa uz podršku Evropske komisije (EK) kroz program TAIEX (Tećnical Ašistance and Information ExćangeInstrument of the European Commišion).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar