Titove kredite otplaćivaćemo još dugo: Evo kome sve Srbija duguje

Krediti podignuti u staroj državi, Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji još su na spisku naših obaveza.

Tokom ove godine Srbija će po osnovu glavnice i kamate na ove zajmove dati 241,64 miliona evra. Rate nekim od ovih kreditora plaćaćemo do 2041. godine.

Po osnovu kredita odobrenih u periodu bivše SFRJ, Srbija, prema stanju poslednjeg dana prošle godine, duguje još ukupno 1,9 milijardi evra. Obaveze imamo prema Svetskoj banci, Pariskom klubu poverilaca, Slovačkoj Republici i Kuvajtu, pišu Večernje novosti.

Reč je o zajmovima koje je SFRJ uzimala tokom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Zaključno sa 1983. kada su prvi put reprogramirani. Nakon otpisa dela potraživanja Pariskog i Londonskog kluba, Srbiji je ostalo da otplati 6,4 milijarde dolara.

Danas ubedljivo najviše još dugujemo Pariskom klubu, puna milijarda evra, Svetskoj banci 652,74 miliona evra, Kuvajtu 251,41 milion evra i Slovačkoj, 6,43 miliona evra. Ovaj poslednji otplatićemo tokom 2020. godine.

„Dug prema navedenim poveriocima Republika Srbija otplaćivaće zaključno sa 2041. godinom, i to Svetskoj banci do 2031, Pariskom klubu poverilaca do 2041, Slovačkoj u 2020. godini i Kuvajtu do 2034. godine“, objašnjavaju u NBS.

Dugovanja prema navedenim poveriocima nastala su u godinama koje su prethodile prvom reprogramu dugova iz 1983. Sredstva dobijena od tih poverilaca korišćena su za infrastrukturne projekte, kao i za potrebe privrede, izgradnju industrijskih kapaciteta, poljoprivredu, elektroprivredu, vodoprivredu, šumarstvo, saobraćaj.

Republika Srbija je svoje obaveze iz perioda bivše SFRJ reprogramirala počev od 2002. godine, i od tada blagovremeno servisira te obaveze prema redovnim planovima otplate. Deceniju pre toga, od 1992. godine do 2002. nismo otplaćivali te dugove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kreditiSFRJTito
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    1000% ste u pravu…živi i zdravi bili

  • bambi

    Gde ste moderatori, ne odgovara vam tekst koji sam napisao u vezi Tita? Je li vam krivo, da li ste frustrirani mojim tekstom pa ne smete da ga objavite da ljudi vide sta je istina? Da li moj tekst nije u skladu sa vasim proevropskim integracijama? Da li po vama ne sme da postiji drugacije misljenje od onog koji vama pogoduje? Nasta se pozivate, da sam vredjao nekoga, da sam bio nekulturan? Pa nisam nikoga vredjao a nisam bio ni nekulturan. Ali vama ne odgovara to da pustite da procitaju ljudi. Celoga zivota cete sami sebe lagati.

  • Balkan

    Ako se ne varam Cehoslovacka se raspala 1993 godine a kaze se kredit Slovackoj iz Titovog vremena, neko je pomesao loncice. Ako je oko ovoga kredita sumnja iskreno sumnjam malo i oko drugih navedenih bice da tu ima i nekih novijih pa se racuna ko ce sve da pamti a po gotovo kada se kaze jos iz Titovog vremena. Ziveli

  • bambi

    Ne razumem? Pa krediti se otplacuju svuda u svetu. Kakve veze ima ko je podizao kredite? Ovde kod nas je Tito podizao kredite da bi drzava mogla da funkcionise i da bi narod ziveo normalno, ni prebogato ni siromasno. Pa amerikanci su najzaduzenije nacija na svetu. Sta sada treba da kazemo da su Kenedi, Ford, Bus, i ostali americki predsednici izdrndali amerikance. Mislim da stalno apostrofiranje da mi vracamo dugove koje je Tito uzeo i potrosio u kladionici malo preterano. Za vreme Tita ja sam isao jedan put godisnje na more i na planinu, tri puta na selo, jeo sam hleba, boraniju, grasak, meso, jaja, mleko i sve ostalo prve klase, vozio automobil na najkvalitetnije gorivo i Libije skoro za dzabe, mogao da kazem sta sam hteo za razliku od danasnjih npr. sajtova koji ti ne daju nista da kazes protiv idejnih vodja preko moderacije, mogao sam da putujem gde sam hteo, imali smo porodice, decu setali po parkovima a dzukele, nije bilo prostitucije, ubistva, nasilja, nije bilo devijantnosti u polovima, verama, brakovi su trajali vecno a danas pet godina, nije bilo razvoda, bili smo svetska sila u sahu, kosarci, streljastvu, stonom tenisu, vaterpolu, skijanju, imali smo more, planine, jezera, reke, imali smo fabrike, poljoprivredu, rudarstvo, imali smo skoro najjacu vojsku u Evropi, pasos nam je vredeo kao kilo zlata, izgradjivali smo Albaniju, Bugarsku, Rumuniju, Grcku, imali smo predsednika kome se klanjao citav svet, nismo nikome ljubili dupe i podilazili, nismo gubili parce po parce teritorije, nismo morali da robujemo kinezima, rusima, nemcima i amerikancima, bili smo nesvrstani i sami svoju sudbinu odredjivali, imali smo pionire, omladince, radne akcije, vojnike, imalo nas je 22 miliona, 40 jezika i dijalekta se govorilo u nasoj zemlji, 40 nacija i narodnosti, nismo bili zavidni jedni na druge, pomagali smo jedni drugima, nikada vrata od stana ili kuce nismo zakljucavali, nikada kola nismo zakljucavali, …. a sada, sada pljujemo na Tita, Tito nam je kriv. Sramota. Mi smo sada poligom americko ruski, kineska provincija sa narodom koji je doveden do prosjackog stapa, Na nas svet gleda kao na drustvo poslednje po sistemu vrednosti. Mi ulazimo u Evropsku Uniju? Mi ulazimo u ambis. Raspada se drzava na delice i bice prozdrana od suseda. BILA JEDNOM, JEDNA ZEMLJA, NA BRDOVITOM BALKANU.

  • Anonimni

    Kreditima građene fabrike koje su od 2000. godine prodate. Što od tih para nisu vraćeni krediti, još bi preostalo.

  • Blajbi

    Mora da je Tito sve te pare strpao sebi u dzep i odneo na onaj svet?

  • Anonimni

    A posle Tita vise nije dizano kredita?