Tokom pandemije porastao izvoz voća i povrća iz BiH

SARAJEVO – Proizvodnja voća i povrća, jedan od značajnih sektora u oblasti poljoprivrede BiH, poslednjih godina beleži značajan rast.

Odluka kojom se omogućava da zemlje zapadnog Balkana do kraja 2025. godine prodaju svoje proizvode bez carine u zemljama EU, daje mogućnost proizvođačima iz BiH za veći izvoz i bolje pozicioniranje na tržištu EU, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH, prenosi portal Klix.

Koliki je značaj ove odluke govore podaci da je za 11 meseci izvezeno voće i povrće u ukupnoj vrednosti od 165.340.780 KM, što je više za 12.912.883 KM ili 8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je od ukupnog izvoza ovih namirnica na tržište EU izvezeno proizvoda u vrednosti od 89.956.446 KM, što predstavlja 54 odsto ukupnog izvoza voća i povrća.

U istom periodu izvezeno je vino u vrednosti od 5.073.846 KM, što predstavlja smanjenje od 1.491.999 KM ili 20 odsto u odnosu na 11 meseci prošle godine, a od navedenog iznosa 3.839.6523 KM je izvoz prema EU, što čini 76 odsto ukupnog izvoza vina.

Iz Spoljnotrgovinske komore napominju da je povećanje proizvodnje voća i povrća tokom posljednjih godina rezultat značajnih investicija na području cele BiH.

Najviše se izvozi sveža šljiva, smrznuta i svježa malina, šumski plodovi, trešnje, kornišoni, paradajz, krompir, a četiri proizvoda od kojih BiH ima značajan suficit u trgovinskoj razmjeni sa ostalim zemljama su šljiva, malina, trešnja i krastavac kornišon.

„Ova odluka EU je važna i za nesmetani nastavak ranije ugovorenih poslova, ali i za sklapanje novih poslovnih ugovora koji će doprineti povećanju izvoza ove robe iz BiH“, ističu u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, prenosi portal Klix.ba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar