Tomić: Radićemo i dalje na smanjenju opterećenja na zarade

BEOGRAD – Prošlu godinu obeležio je niz reformi koje je inicirao i podražao NALED, a u planu je rad na daljem smanjenju opterećenja na zarade, ukidanju parafiskalnih nameta i uvođenju javnog registra taksi i naknada, izjavio je danas predsednik Saveza za e-upravu NALED-a Željko Tomić.

On je novinarima, uoči svečanog dela 13. godišnje Skupštine NALED-a, rekao da se NALED zalaže i za uvođenje elektronskih javnih nabavki.

„Ima puno stvari koje imamo u našoj agendi“, rekao je Tomić i naveo da je danas na godišnjoj Skupštini jedna od članova NALED-a iz privatnog sektora ispričao da njegov lanac trgovina posluje u 40 lokalnih samouprava, a da dobija 20 različitih rešenja komununalnih taksi koje treba da plati za istu firmu i istu delatnost koja deluje na različitim lokacijama.

„Planiramo da u narednom periodu uspostavimo portal na kome će biti moguće da se vidi tačno za koju vrstu i koliki iznos treba platiti za određene takse“, kaže Tomić.

Naglasio je da je prošlu godinu obeležio niz reformi koje je inicirao i podražao NALED, a izdvojio je uvođenje one-stop-shopa za upis u katastar preko javnih beležnika, takozvani eŠalter, novi revolucionarni sistem za elektronsku prijavu sezonskih radnika i uvođenje poreskog oslobođenja početnika u poslovanju.

Smatra da bi elektronske usluge trebalo da budu u centru svake nove reforme.

Zahvalio je Vladi Srbije na otvorenosti da čuje preporuke privrede i da sarađuju sa civilnim sektorom na sprovođenju reformi, kao i međunarodnim partnerima, ambasadi SAD i USAID, Svetskoj banci, Delegaciji EU u Srbiji, GIZ-u, ambasadi Norveške i mnogim drugim bez čije, kaže, podrške sve reforme ne bi bile moguće.

„Kad god budemo imali ovako širok javno-privatni dijalog i reforme će biti uspešne, održive i biće korisne i za građane i za privredu“, kaže Tomić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar