Trajković: Investicioni plan neće povećati javni dug

BEOGRAD – Najavljeni investicioni plan vredan više od 10 milijardi evra koji će biti sproveden u narednih nekoliko godina neće uticati na povećanje učešća javnog duga u BDP-u i neće ugroziti fiskalnu održivost, kažu u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Milan Trajković rekao je na konferenciji za novinare da je godišnji nivo najavljenih investicija zapravo iznos od 10 odsto državnih prihoda i da se to uklapa u postojeći fiskalni okvir države.

Na novinarsko pitanje kako će država obezbediti dve milijarde evra svake godine za finansiranje investicionog ciklusa u narednih pet godina, Trajković je naveo da su 2018. konsolidovani prihodi države bili 2.100 milijardi dinara, što je blizu 20 milijardi evra i da se ove godine očekuje njihov rast od 10 odsto.

Tih 10 procenata odgovara iznosu od dve milijarde evra.

„Ta cifra o kojoj se govori neće nikako ugroziti fiskalnu održivost i uz nastavak čvrste kontrole tekućih rashoda trebalo bi da da vrlo veliki direktan doprinos rastu BDP kroz rast građevinarstva i saobraćaja“, kaže Trajković.

Naveo je da će investicioni plan dodatno imati indirektan efekat na ekonomuju koji će takođe biti značajan, a tiče se prelivanja u uslužne sektore.

Trajković kaže da se ukupne državne investicije iz godine u godinu povećavaju, a da su već prošle godine dostigle nivo od oko cetriri odsto BDP.

„Plan drržave je da one svakako u srednjem roku idu ka nivoima od 4,5 i preko pet odsto BDP, što je nivo zemalja centralne Evrope. Paralelno sa povećanjem investicija mi sve vreme ostvarujemo suficit“, rekao je Trajković.

Razlog što se sve vreme ostvaruje suficit je, kaže Trajković, činjenica da poreski prihodi rastu po prosečnoj godišnjoj stopi od 10 odsto što može da se očekuje i u narednom periodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar