Transparetnim javnim nabavkama do veće uštede u budžetu

BEOGRAD – U Beogradu je danas počeo seminar „Konkurencija i javne nabavke“ na kojem će u narednih pet dana srpski i međunarodni stručnjaci ilustrovati strategije osmišljavanja javnih nabavki koje obezbeđuju efektivnu konkurenciju.

Učesnici seminara diskutovaće i o načinima otkrivanja dogovora o nameštanju tendera, a sve u cilju da se ostvare pozitivni rezultati u našoj praksi kroz transparentnost postupaka javnih nabavki, jačanje konkurencije i veće uštede u budžetu.

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić kaže da javne nabavke u svim savremeno uređenim zemljama imaju značajnu ulogu.

„U svakoj zemlji, država je pojedinačno gledano najveći kupac i najveći ekonomski akter, a javne nabavke su pored penzija prva ili druga stavka u izdacima većine od njih, i zato je važno kako se ta sredstva građana koriste“, rekla je Tomić.

Zato, navodi, svi oblici javnih rashoda, među kojima su i javne nabavke, moraju imati odgovarajuću kontrolu nezavisnih institucija, sudstva, ali i javnosti.

„Za svaku državu raspisivanje javnih nabavki može biti pogodno tlo za necelishodno povećanje trošenja javnih sredstava kroz nameštanje ponuda. Zato je bitno da u donošenju izmena i dopuna zakona koji regulišu tu oblast učestvuju svi, da se čuju svačija mišljenja kako ne bismo imali rupe u zakonu i da sve bude tačno definisano“, ukazala je Tomić.

Ističe da ćemo tako poslati sliku svetu da je Srbija stabilna zemlja, u kojoj se zakoni poštuju, što će, navodi Tomić, ubediti još više stranih investitora da ulažu u našu zemlju.

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović naveo je da prema odredbama Zakona o zaštiti konkurencije, nameštene ili lažirane ponude pri javnim nabavkama, spadaju među najteže povrede konkurencije – takozvano kartelsko dogovaranje.

„Nadležnost Komisije, propisana Zakonom o zaštiti konkurencije, vezana za postupke javnih nabavki postoji samo u slučaju kada između ponuđača postoji zabranjeni dogovor o ponudama koje će podneti ili neće podneti naručiocu“, rekao je Obradović.

Zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Dejan Damnjanović kaže da imajući u vidu da su javne nabavke prepoznate u Srbiji kao jedne od rajranjivijih oblasti podložne korupciji, kaže da je od velikog značaja što Evropska unija organizuje Tvining projekat „Dalji razvoj zaštite konkurencije u Srbiji“, u okviru kojeg se održava i današnji seminar.

Izrazio je nadu da će taj projekat u našoj zemlji doprineti tome da se poveća transparentnost u postpuku javnih nabavki.

Seminar „Konkurencija i javne nabavke“ zajednički realizuju Komisija za zaštitu konkurencije Srbije i telo za zaštitu konkurencije Italije, kao parnter u okviru Tvining projekta „Dalji razvoj zaštite konkurencije u Srbiji“, koji finansira EU.

Sporovođenjem tog projekta, namera je da se da doprinos procesu daljeg usklađivanja nacionalnog zakonodavstva u oblasti zaštite konkurencije sa pravom EU.

Vrednost projekata je oko milion evra i biće realizovan u periodu od 24 meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar