Trgovinska delegacija SAD putuje u Kinu

VAŠINGTON – Trgovinski predstavnik SAD-a Robert Lajtizer i američki ministar finansija Stiven Menučin otputovaće u Peking radi trgovinskih pregovora koji počcinju 30. aprila, saopštila je danas Bela kuća.

U saopštenju se navodi i da će kineski vicepremijer LJu He, koji će u ime Kine voditi razgovore iduće nedelje u Pekingu, kasnije otputovati u Vašington na dodatne pregovore koji počinju 8. maja, prenosi agencija Rojters.

„Teme razgovora koji će se održati naredne nedelje obuhvatiće pitanja trgovine, uključujući intelektualnu svojinu, prisilni transfer tehnologije, necarinske barijere, poljoprivredu i usluge”, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Zvanični Peking i Vašington već duže vreme tragaju za dogovorom koji će doneti okončanje trgovinskog rata i tarifa koje su dve najveće svetske ekonomije koštale više milijardi dolara, jer su uzdrmale lance snabdevanja i finansijska tržišta.

Nešto ranije danas, ekonomski savetnik američkog predsednika Lari Kudlou je izjavio da SAD i Kina ostvaruju napredak u razgovorima, ali da je „suzdržano optimističan“ u pogledu postizanja dogovora.

„Još nismo stigli do toga (dogovora), ali smo postigli veliki napredak“, rekao je Kudlou.

SAD zahtevaju da Kina preduzme brojne izmene, koje se kreću od smanjenja subvencija u industriji do sprečavanja prisilnog transfera tehnologije na koji su, kako tvrdi Vašington, primorane američke kompanije koje žele da uđu na kinesko tržište.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar