Trivan: Ove godine veće subvencije za reciklere

BEOGRAD – U Srbiji se godišnje proizvede oko dva i po miliona tona komunalnog otpada čiji deo može ponovo da se upotrebi, a ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da su ove godine predviđene veće subvencije za reciklažnu industriju i najavljuje usvajanje nove nacionalne strategije za upravljanje otpadom.

Izrada strategije je rezultat tvining projekta „Podrška EU razvoju strateškog okvira u oblasti upravljanja otpadom“, koji je vredan milion i po evra, od čega je EU obezbedila 95 odsto sredstava, a Srbija ostatak.

Na konferenciji organizovanoj povodom završetka projekta koji se sprovodi od avgusta 2017. godine, ministar Trivan je rekao da Srbija razvojem i unapređenjem sistema upravljanja otpadom nastoji da primeni do sada pozitivna iskustva u toj oblasti u kojoj je, kaže, Evropa daleko otišla.

Srbija je na izradi nove stragetige sarađivala sa ekspertima iz Austrije, Švedske, Litvanije i drugim partnerima kako bi efikasno primenila evropske direktive o otpadu, a Trivan je objasnio da taj strategija i akcioni plan definišu mere za reciklažu i ostale operacije za tretman otpada, uključujući i komunalni, čvrsti, opasni i medicinski otpad.

Naglasio je da će Srbija prva u regionu izraditi i nacionalni program prevencije nastanka otpada, da su ove godine predviđeno 3,5 milijardi dinara subvencija za reciklažnu industriju i pdosetio da je ove godine budžet Ministarstva veći za 27 odsto.

Naveo je da prošle godine bilo planirano 2,2 milijardi dinara subvencija za reciklere, ali da su one ipak dostigle u 2019. od 3,14 milijardi dinara.

Ministar je naglasio su iskustva zemalja EU pokazala da je ekološki pristup motor razvoja.

Šef Delagacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da bar jedna trećina komunlanog otpada može da se reciklira i zato u upravljanju otadom postoji veliki ekonomski potencijal.

Za EU je rekao da postaje sve „zelenija“ i najavio je da će EU u martu predstaviti Zeleni plan sa ciljem da Evropa postane klimatski neutralna do 2050. godine.

„EU već ima ambiciozne planove do 2020. Želimo da Srbija i Zapadni Balkan budu deo ove vizije“, rekao je Fabrici.

Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti rekao je izrazio zadovoljstvo zbog učešća Austrije u projektu i sjajne saradnje sa Srbijom i poručio da je izrada strategije za upravljanje otpadom u Srbiji prvi korak, ali da dolazi vreme za njenu primenu.

Naveo je da Austrija ima ambiciozne planove u obalsti zaštite životne sredine, da je borba protiv klimatskih promena na vrhu prioriteta nove austrijske vlade čiji je koalicini partner Zelena stranka, a da zaštita životne sredine i stvaranje čvrste i jake ekonomije nisu priorireti koji se međusobno isključuju.

Rukovodilac Programa razvojne saradnje Ola Anderson iz Švedske čestitao je na dobrom obavljenom poslu tokom projekta i poručio da je dostizanje standarda u zaštiti životne sredine težak proces.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar