Turski „Jildrim“ želi većinski deo kutinske „Petrokemije“

ZAGREB – Predsednik turske grupacije „Jildirim“ Robert Juksel Jildiorim izjavio je tokom posete „Petrokemiji“ u Kutini da ta grupacija namerava da preuzme 54 odsto vlasništva hrvatske firme koja je u državnom vlasništvu, ukoliko dobije odobrenje hrvatskog i evropskog regulatora, prenosi HRT.

Navodi se da novi vlasnik namerava da pokrene proizvodnju mineralnih đubriva u Kutini, za šta je potrebno da obebzedi gas po prihvatljivoj ceni, a što je u ovom trenutku neizvesno.

„Želimo ‘Petrokemiju’ da učinimo važnim proizvođačem mineralnih đubriva u Evropi i želimo da izvozimo, a za to je potrebno povećati kapacitet. Da bismo to postigli, moramo da investiramo. Namera nam je što pre da pokrenemo proizvodnju, uz uobičajene uslove poslovanja“, rekao je Jildirim.

„Petrokemija“ bi trebalo da proizvod đubriva u punom kapacitetu od milion tona godišnje, a novi većinski vlasnik se nada da ce fabrika početi da radi u prvom tromesečju iduće godine.

HRT prenosi da sindikat „Petrokemije“ i novi vlasnik ističu da je najvažniji nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mesta, iako zbog preskupog gasa proizvodnja stoji već osam meseci.

Navodi se da radnici za to vreme dolaze na posao, održavaju postrojenja i primaju platu i da siondikat očkuje da će novi vlasnik preduzeća zadržati sva radna mesta i zaposliti još radnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar