Tviter dobio žuti karton za izveštaj o dezinformacijama od Evropske komisije

BRISEL – Kompanija Tviter Elona Maska dobila je danas „žuti karton“ od Evropske komisije pošto su napori te kompanije da se uhvati u koštac sa dezinformacijama manji od napora koje su preduzeli Alfabetov Gugl, kao i platforme Meta, Majkrosoft i TikTok.

Kompanije su predstavile izveštaje o napretku u pogledu usklađenosti sa poboljšanim kodeksom prakse Evropske unije (EU) o dezinformacijama u poslednjih šest meseci, preneo je Rojters.

Izveštaji su uključivali podatke o tome koliki je prihod od oglašavanja kompanija koje su sprečile aktere dezinformacija, broj ili vrednost političkih reklama prihvaćenih ili odbijenih i otkrivenih slučajeva manipulativnog ponašanja.

Evropska komisija je prošle godine povezala kodeks sa novim pravilima o onlajn sadržaju, poznatom kao Zakon o digitalnim uslugama koji dozvoljava regulatorima da kažnjavaju kompanije sa čak šest odsto globalnog prometa zbog kršenja pravila.

Potpredsednica Komisije za vrednosti i transparentnost Vera
Jourova je izdvojila Tviter u negativnom smislu.

„Razočarana sam što vidim da Tviterov izveštaj zaostaje za drugima i očekujem ozbiljniju posvećenost njihovim obavezama koje proističu iz Kodeksa“, navela je Jourova u saopštenju.

Ona je istakla da u Tviterovom izveštaju nedostaju podaci i da ne sadrži informacije o obavezama da se osnaže provere činjenica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar