U APR-u se formira Centralna evidencija stvarnih vlasnika

BEOGRAD – Centralna evidencija stvarnih vlasnika biće uspostavljena do 31. decembra u Agenciji za privredne registre.

Cilj uspostavljanja ovog „registra“ je da se stane na put prikrivanju pravih vlasnika domaćih i stranih kompanija, a time i eventualni ulaz „sumnjivog novca“ u Srbiju.

Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, po preporuci Komiteta Manival Saveta Evrope, stupio je na snagu 8. juna ove godine.

„Ovlašćena lica u pravnim licima i drugim subjektima, koji su osnovani do 31. decembra 2018. godine, dužna su da evidentiraju podatke u ovu evidenciju najkasnije do 31. januara 2019. godine“, kažu u APR-u.

Obavezu evidentiranja podataka o stvarnim vlasnicima imaju privredna društva (osim javnih akcionarskih društava), zadruge, ogranci stranih privrednih društava, poslovna udruženja i udruženja (osim političkih stranaka, sindikata, sportskih organizacija i udruženja, crkava i verskih zajednica), fondacije i zadužbine, ustanove, strana predstavništva (privrednih društava, udruženja, fondacija i zadužbina).

Zakon se, dodaju, ne primenjuje na privredna društva i ustanove u kojima je Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave jedini član, odnosno osnivač.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar