U Beču održan drugi rusko-evropski ekonomski dijalog

BEČ/MOSKVA – Više od 100 privrednika iz Rusije, Austrije, Italije, Belorusije i drugih zemalja učestvovalo je na drugom rusko-austrijskom ekonomskom dijalogu, koji je održan u Beču pod sloganom „Austrija kao most između Evrope i Evroazije“.

Jedna od glavnih tema skupa, koji su organizovali Fondacija Roskongres i Udruženje Konošere Eurazija, odnosila se na procese globalne integracije.

Učesnici u debati su konstatovali da su rusko-evropski ekonomski odnosi u usponu, te da posebnu ulogu u razvoju današnjih odnosa izmedu Rusije i Evrope igra Austrija, koja deluje kao katalizator za pozitivan razvoj uzajamnih veza, navodi se u saopštenju Roskongresa.

Ruski ambasador u Austriji Dmitrij LJubinski istakao je na skupu da Rusija posvećuje veliku pažnju integracionim procesima i traženju zajedničkog imenitelja u modelima evroazijskih integracija.

„Evroazijska ekonomska unija je prilično mlada asocijacija, ali već daje pozitivne rezultate. Rusija pozdravlja činjenicu da Beč, uprkos svim ograničenjima koja mu nameće članstvo u EU, gleda u budućnost i da se zalaže za obnavljanje atmosfere poverenja“, rekao je on.

Barbara Kepel, članica Evropskog parlamenta, ukazala je na doslednu poziciju Austrije u pružanju podrške tekućem dijalogu između Istoka i Zapada.

„Austrija je zaista most između Rusije i Evrope, o čemu svedoče redovne i prilično česte posete na najvišem nivou, jačanje i produbljivanje ekonomskih odnosa, i novoustanovljeni oblici komunikacije, kao što je Forum za dijalog u Sočiju“, navela je ona.

Dodala je, takođe, da Austrija može da pruži značajan doprinos poboljšanju odnosa između EU i Evroazije.

Konstruktivan pristup Austrije razvoju saradnje sa Rusijom i Evroazijom istakao je i Antonio Faliko, predsednik Udruženja Konošere Eurazija.

„Vredno je napomenuti da prijateljski stav Austrije prema Rusiji nije prekinut uprkos sankcijama“, primetio je Faliko.

Sergej Čeremin, ministar u gradskoj vladi Moskve i šef Odeljenja za spoljne ekonomske poslove, osvrnuo se na dugoročnu saradnju austrijskog i ruskog kapitalam naglasivši da „austrijske kompanije nisu smanjile investicije u Moskvi i nisu napustile moskovsko tržište čak ni u najtežim vremenima sankcija“.

Na završetku događaja, Antonio Faliko je pozvao sve učesnike da dođu na Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (SPIEF 2019), koji će biti održan od 6. do 8. juna, i da tamo nastave konstruktivan dijalog, navodi se u saopštenju Roskongresa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar