U Beogradu počeo Poslovni forum privrednika Srbije i Kine

Poslovni forum privrednika Srbije i Kine, u okviru manifestacije „Dani Pekinga“, počeo je danas u Beogradu.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Pekinga Čen Djining kazao je da je s njim iz glavnog grada Kine u Beograd doputovalo više od 40 privrednika kojima je Poslovni forum prilika da unaprede saradnju s kolegama iz Srbije.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je na otvaranju podsetio da je pre dve godine, podignut most „Mihajlo Pupin“, kao prvi infrastrukturni projekat kineskih kompanija u Evropi i doda da se nada da će uspešno biti završena tri projekta za koje su potpisani sporazumi.

To su izgradnja kineskog industrijskog parka koji će biti najveći u Evropi, toplovoda koji će povezati Termoelektranu „Nikola Tesla“ u Obrenovcu sa elektranama u Beogradu i završetak radova na kanalizacionoj mreži, radi prečišćavanja otpadnih voda.

Vrednost tih poslova čija će realizacija početi 2018. godine, meri se stotinama miliona evra.

Mali je ukazao i na značaj rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, na kojoj će radovi početi do kraja ove godine.

„Posebno dobra vest je to što će Kina osnovati novi investicioni fond u iznosu od tri milijarde dolara za koji će moći da konkurišu zemlje Srednje i Istočne Evrope“, rekao je Mali i dodao da se nada da će „i Beograd tu naći svoje mesto“.

Vršilac dužnosti predsednika Privredne komore Beograda (PKB) Milivoje Miletić ocenio je da ekonomska saradnja Srbije i Kine „zaostaje za dobrim političkim odnosima“, ali se radi na njenom pospešivanju.

„Ukupna vrednost najvećih zajedničkih projekata iznosi šest milijardi dolara, od čega se na projekte koji se trenutno realizuju, odnosi 2,5 milijardi dolara“, kazao je Miletić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar