U Čačku otvoren novi Regionalni startap centar

ČAČAK – U okviru Naučno tehnološkog parka u Čačku, koji postoji od 2014. godine, danas je otvoren novi Regionalni inovacioni startap centar u Domu kulutre gde će mladi inženjeri svoje ideje pretvarati u biznis.

Otvaranju je prisustvovala premijerka Ana Brnabić koja je poručila da su mladi inženjeri budućnost Srbije, a njihove inovacije ono što će našu zemlju povući napred.

Brnabić je istakla da je danas objavljen poziv svim zainteresovanim timovima da se prijave za stanare tog startap centra u Čačku, gde će im, ističe, na raspolaganju biti korišćenje najsavremenije tehnoloske opreme i edukacije za razvoj poslovanja, kao i zaštite prava intelektualne svojine.

„Inovacije će nam pomoći da nadoknadimo propuste i šanse koje smo izgubili prethodnih godina i pomoći Srbiji da postane jedan od pobednika u Evropi po stvaranju inovacionih tehnologija“, navela je Brnabić.

Kazala je i da su srpski inženjeri ne samo veliki potencijal i talenat zbog velikog znanja koje poseduju u oblasti nauke i tehnike, već i zbog toga što tržištu nude kvalitetne ideje koje su primenjive u privredi i koje mogu biti profitabilne za njih, njihove porodice, ali i lokalnu samoupravu.

Otvaranje Naučno tehnološkog parka u Čačku i njegovo širenje kroz danas otvoreni Starap centar objasnila je kao rezultat sinergije privrede, naučnih institucija, lokalne samouprave i Vlade Srbije i izrazila nadu da će mladi iz tog dela Srbije tu ostati, razvijati svoje ideje i odatle ih slati u svet.

Brnabić je istakla da će do kraja njenog mandata Srbija imati četiri naučno tehnološka parka i dodala da su dva već otvorena, a to su Naučno tehnološki park u Beogradu koji je počeo sa radom 2015. godine, gde danas posluje 70 kompanija i u kojima radi 700 inženjera, kao i Naučno tehnološki park Čačak.

Najavila je da je ideja da se za park u Čačku napravi ili rekonstruiše zgrada gde će sve IT kompanije iz Čačka i tog dela Srbije biti objedinjene na jedno mesto kako bi lakše, navodi, razmenjivale ideje i bile konkurentnije na tržišu.

Druga dva naučno tehnološka parka su u izgradnji, navela je premijerka i oni će biti u Novom Sadu i Nišu.

„Pored ovoga razvijaćemo startap centre i u drugim gradovima zbog talenta i potencijala koji naši mladi inženjeri imaju. Tako da će starap centre imati i Priot, Subotica, Zrenjanin, Kurševac i mnogi drugi, a koje ćemo zatim umrežiti pod jednu kapu kako bi svi razmenjivali znanja koja će biti ponuđena Evropi i svetu“, rekla je Brnabić.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da ako Srbija želi da razvija svoju ekonomiju, mora da ulaže u mlade talente i inovacije, a za to je, podvlači, neophodna i odgovarajuća infrastukrura gde će se te inovacije razvijati.

Popović je najavio da će do kraja godine u Srbiji biti otvoreno još osam inovacionih startap centara, te da je Čačak prvi u tom nizu.

„Čačak je danas dobio jedan fantastičan startap centar na odličnoj lokaciji i koji je opremljen najboljom mogućom opremom poput kompjutera, 3d štampača i skenera“, rekao je Popović.

Ministar je istakao da je otvaranje startap centar način da mlade zadržimo u našoj zemlji, ali i druge infrastrukture kao što je izgradnja autoput Beograd-Čačak koji će, nada se Popović, vratiti deo ljudi iz prestonice u taj grad.

„Nastavićemo sa ovim programom i pozivam sve inovativne kompanije da se prijavite na nove konkurse koje će Vlada Srbije objaviti u narednom perodu u oblasti inovacija, jer inovaciono preduzetništvo predstavlja budućnost Srbije i celog sveta“, podvukao je Popović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je rekao da je Vlada Srbije do sada u Naučno tehnološki park u Čačku uložila 46 miliona dinara, dok je lokalna samouprava izdvojila 10 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, u tom parku posluje oko 50 kompanija koje zapošljavaju 500 mladih talenata, od kojih je, kaže, oko 70 odsto završilo fakultete.

„Čačak je decenijama bio grad preduzetništva, inovacija i dobrih ideja. Želimo da imamo novu generaciju tehnoloških preduzetnika, da oni imaju mesta gde će posle studiranja ili čak za vreme studiranja, bez birokratskih procedura, razvijati ideje i da im pružimo podršku da ostanu u našem gradu i zemlji“, naglasio je Todorović.

Direktor Naučno tehnološkog parka u Čačku Mirko Pešić izrazio je zadovoljstvo što je obezbeđen prostor za novi startap centar i što je za taj centar izvršena nabavka vredne opreme, a u okviru programa koji sprovodi Ministastvo za inovacije i tehnološki razvoj.

„Novi starap centar biće ohrabrenje za inovativne timove da realizuju poslovne ideje, dok će im ovako moderna oprema pomoći da bolje prate trenove industrije 4.0“, zaključio je Pešić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar