U fabrici Hisense Gorenje pripreme za gradnju novog pogona

VALJEVO – U fabrici Hisense Gorenje u Valjevu u toku su pripremni radovi pred početak gradnje novog pogona za proizvodnju „side by side“ (dvokrilnih) frižidera – popularno nazvanog „Valjevo 3“, a početak rada novog pogona, koji je najavljen za prvi kvartal 2023, za Valjevo će značiti otvaranje više od 1.000 novih radnih mesta.

Dok se fabrika, koja danas zapošljava više od 1.600 ljudi, ubrzano sprema za širenje, saradnja sindikata i menadžmenta donosi dobre vesti zaposlenima, saopštilo je Gorenje.

U fabrici Gorenje Valjevo prošle godine zaključen je novi kolektivni ugovor.

„On je primer kako se se saradnjom, otvorenim razgovorom i dogovorom mogu unapređivati uslovi rada na način koji je dobar za obe strane, i za nas zaposlene i za poslodavca. Novim kolektivnim ugovorom sačuvali smo sva ugovorena prava iz prethodnog kolektivnog ugovora i postavili osnov za novu sistematizaciju i novi način obračuna zarada, te definisali jasna pravila za obračun regresa, božićnice i bonusa“, kaže predsednik predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije – Sindikat „Gorenje doo Valjevo“ Slobodan Stanojlović.

Kao rezultat ovih dogovora zaposlenima u Gorenju Valjevo je, s obzirom na dobre poslove rezultate, pred kraj prošle godine isplaćena uvećana božićnica, rekao je on i dodao da će ove godine pred kolektivni godišnji odmor biti isplaćen uvećan regres u iznosu 42.000 dinara neto.

„Kao i prethodnih godina i ove godine smo u januaru imali povećanje vrednosti radnog sata, a za zaposlene sa najnižim pozicijama dodatno je izvršena i korekcija koeficijenata“, naveo je Stanojlović.

Na inicijativu sindikata u fabrici Gorenje Valjevo u maju je počeo sa radom i Fond solidarnosti.

Fond, koji će pružati materijalnu pomoć zaposlenima, njihovim užim porodicama i licima sa kojima žive u zajedničkom domaćinstvu, zajednički je projekat fabrike i reprezentativnih sindikata, Samostalnog sindikata metalaca Srbije – Sindikata „Gorenje doo Valjevo“ i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata – Sindikat „ASNS Gorenje“.

Sredstva Fonda biće usmeravana za nabavku skupih lekova i pokrivanje drugih troškova lečenja, za hitne popravke stambenih objekata u slučaju nepogoda, kao i u drugim slučajevima kada je zaposlenima potrebna finansijska podrška.

„Ovo je primer dobre prakse koja nije tako česta u Srbiji, i mi smo baš zato veoma ponosni na sve što ostvarujemo ovde u Valjevu. Koristim ovu priliku da pozovem sve naše kolege iz fabrike da se priključe ovoj inicijativi i da u ovim teškim vremenima budemo maksimalno solidarni i pomognemo jedni drugima. Želim da kažem i da naša inicijativa ne bi mogla da zaživi bez podrške menadžmenta kompanije, kao i kolega iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata“, istakao je Stanojlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar