U Hrvatskoj u junu zabeležena mesečna deflacija 0,3%

ZAGREB – U Hrvatskoj je u junu zabeležena deflacija od 0,3 posto na mesečnom nivou, što je uticalo na usporavanje međugodišnje stope rasta inflacije na 0,6 odsto u odnosu na majski nivo od 0,9 procenata, prema poslednjim podacima Državnog zavoda za statistiku.

Junskom padu potrošačkih cena u odnosu na maj najviše su doprinele niže cene odeće i obuće, koje su pale za 4,1 odsto usled sezonskih sniženja. S druge strane, povećanje cena restorana i hotela za 1,4 procenta u junu sprečilo je snažniji pad inflacije na mesečnom nivou, prenosi portal Seebiz.

Blagi rast međugodišjne inflacije podržale su cene alkoholnih pića i duvana koje su porasle 4,9 odsto u odnosu na jun 2018., kao i cene stanovanja, vode, električne energije, gasa i goriva s rastom od 3,9 procenata.

S obzirom na povećanje cene gasa za domaćinstva od 1. aprila ove godine, gas je u junu bio skuplji za 5,9 posto nego u istom lanjskom mesecu.

Istovremeno, veći rast međugodišnje inflacije sputale su niže cene hrane i bezalkoholnih pića, koje su potonule za 0,3 procenta. Pri tome, pad cena hrane i bezalkoholnih pića nastavljen je šesti mesec za redom podržan prvenstveno izraženijim padom cena voća od 11 posto, a delimično je odraz niže stope PDV-a na niz prehrambenih proizvoda.

Usporavanje godišnje stope inflacije je posledica i nižih cena prevoza za 1,4 procenta.

Kumulativno, prosečna stopa inflacije u prvoj polovini ove godine iznosila je u Hrvatskoj 0,7 procenata, navodi se u informaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar