U junu otvaranje proširenog terminala aerodroma Split

SPLIT – Radovi na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala aerodroma Split, vredni oko 450 miliona kuna (60 miliona evra), teku po planu i privode se kraju pa se otvaranje dograđenog terminala očekuje u junu ove godine.

To je rečeno prilikom posete hrvatskog ministra mora, saobraćaja i infrastrukture Olega Butkovića aerodromu u Kaštelima, prenosi Seebiz.

Projekt uključuje dogradnju putničkog terminala površine 35.000 kvadratnih metara, izgradnju pešačkog mosta dužine 120 metara, autobuskog terminala za 50 autobusa i parkirališta za 900 vozila, kao i rekonstrukciju postojećeg terminala.

„U ovom trenutku aerodrom Split je najveći infrastrukturni projekt u avio saobraćaju u Hrvatskoj, ukupna mu je vrednost 450 miliona kuna“, izjavio je Butković i podsetio da je aerodrom građen po koncesijskom modelu, a dubrovački aerodrom novcem iz fondova Evropske unije, dok je rekonstrukcija i dogradnja novog terminala finansirano većinom vlastitim sredstvima.

On je kao posebno važan ocenio projekat železničkog povezivanja splitskog aerodroma i trajektne luke, za koji HŽ Infrastruktura izrađuje dokumentaciju.

„Postoje evropska sredstva za takve i slične projekte i takvu priliku moramo iskoristiti“, rekao je Butković i naglasio da očekuje da bi radovi na projektu železničkog povezivanja splitskog aerodroma i trajektne luke mogli da počnu 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar