U naredne tri godine modernizacija železnice

Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u prethodne dve godine modernizovano više od 120 kilometara pruge u Srbiji, kao i da očekuje da u naredne tri godine cela železnička mreža u Srbiji bude modernizovana.

Podpredsednica Vlade Srbije rekla je, gostujući na lokalnoj TV Vranje, da se problemom železnice niko nije bavio prethodnih 20 do 30 godina zbog čega sada prosečna brzina voza na srpskim prugama iznosi 40 kilometara na čas.

Kako je istakla, toliki je bio prosek brzine i 1884. godine, kada je izgradjena prva pruga od Beograda do Niša.

„Prethodne dve godine modernizovali smo preko 120 kilometara pruga, što nije cela Srbija ali jeste jedan deo, i pokazali da je moguće da se prugom prosečno putuje 100 kilometara na sat“, kazala je Mihajlović.

Ona je navela da očekuje da u naredne tri godine kompletna Srbija bude modernizovana što se tiče železnice, što će značiti da će prosečna brzina vozova na teritoriji cele Srbije biti 100 kilometara na sat.

Prema njenim rečima, radi se i na smanjenju prosečne starosti vozova u Srbiji, koja sada iznosi od 35 do 40 godina.

Mihajlović je podsetila da je okom prethodne dve godine nabavljeno 27 novih, a uskoro bi trebalo da stigne još 20 novih vozova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar