‘U Nemačkoj se samo radi i spava, živiš od plate do plate’

Izvesni Marko iz Tomislavgrada u BiH nakon završetka škole odlučio je da se odseli u Nemačku. Bio je svestan da će u svom gradu teško naći posao, ali ni u Nemačkoj nije našao sreću jer je shvatio da tamošnji život nije za njega.

– Živiš radnu nedelju od ponedeljka do petka i fokusiran si na rad, na dolazak kući, spavanje, buđenje, na isti posao. Petak, subota, nedelja izlaziš, šta ja znam, živiš od plate do plate…, rekao je Marko za Deutsche Welle.

Ipak, nije sve tako crno, Marku se u Nemačkoj svidelo to što mu niko ne postavlja pitanja o privatnom životu. U Minhenu, u kom je proveo šest meseci, radio je na gradilištu, postavljao klima uređaje, pospremao, radio noćne smene…

– Uvek sam razmišljao o povratku. Mislio sam na šetnje sa psom, želeo da vidim svoju raju, da mogu sa njima da popijem kafu. Nije me zanimalo ništa čime bih sebe formirao, a bio prazan iznutra, kaže Marko.

Dodao je da ima dobrog oca i dedu i da se uz malo volje i truda može uspeti i u Bosni i Hercegovini.

– Tu sam se rodio. Ostajem u BiH da se formiram kao osoba. Okrenuo sam se drugim stvarima, idem da radim, studiram. Sad sam zadovoljan životom koji vodim, kaže on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nemačkaposao
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • djibril

    prosto se ne zna šta je gore nemačka amerika ili australija

  • batamrca

    ajde n.s.e.r.