U PKS potpisan sporazum o saradnji privrede i nauke

BEOGRAD – U Privrednoj komori Srbije danas je potpisan Memorandum o saradnji između Regionalne privredne komore Kragujevac i Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, kojim se bliže povezuju naucnoistrazivacki projekti u oblasti medicine i farmacije sa privredom.

Memorandum su potpisali direktor Regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić i dekan Fakulteta medicinskih nauka Vladimir Jakovljević a realizacija memoranduma bi, kako je rečeno, trebalo da doprinese promociji i primeni naucnoistrazivackog rada u privredi.

Takođe i stvaranju uslova za razvoj i pruzanje medicinskih usluga koje do sada nisu razvijane na teritoriji Srbije.

U obraćanju medijima nakon potpisivanja dokumenta Predrag Lučić je rekao da potpisivanje memoranduma predstavlja uspostavljanje dugoročnog partnerstva dve institucije, pre svega u delu primene aplikativnih resenja naučnoistraživačkog rada Fakulteta medicinskih nauka u privredi.

„Reč je o posebnom modelu saradnje nauke i privrede gde Privredna komora prepoznaje one delove akademske zajednice koji ne samo da imaju značajne resurse, već su se opredelili da uspostave i nove organizacione oblike koji će se isključivo baviti primenom aplikativnih rešenja u privredi“, istakao je Lučić.

Naveo je da privreda ovim dobija na povećanju konkurentnosti, pre svega u delu inovativnih resenja, pa kompanije koje budu u okviru ovog sporazuma sarađivale sa Fakultetom medicinskih nauka mogu očekivati povećanje konkurentnosti u delu plasmana i razvoja novih proizvoda i usluga.

„Što se Fakulteta medicinskih nauka tiče, on može dobiti pre svega povećanje referentnosti kurikuluma, postojećih a posebno novih kurikuluma. Može dobiti i povećanje prihoda kroz saradnju sa kompanijama, kao i više aplikativnih projekata, koje će realizovati sa kompanijama ili Privrednom komorom“, rekao je Lučić.

Prema njegovim rečima predviđeno je da će se saradnja PKS sa Fakultetom medicinskih nauka realizovati kroz Centar za primenu naučnih istraživanja u privredi, čije se osnivanje planira u okviru fakulteta a zadatak će mu biti da ka privredi plasira aplikativna rešenja.

Naveo je da se očekuje i saradnja u okviru centara izuzetnih vrednosti, kao važnoj investiciji Vlade Srbije koja se, kako je rekao, završava ove godine.
Na pitanje Tanjuga u kojim konkretnim oblastima će se ogledati saradnja ove dve institucije dekan Fakulteta medicinskih nauka Vladimir Jakovljević je rekao da je reč o suplementima, industriji hrane, odnosno funkcionalne hrane i termalnih voda, čijih izvora je Srbija puna a nisu dovoljno iskorišćeni.

Objašnjavajući značaj potpisivanja ovog memoranduma, odnosno saradnje privrede i nauke, Jakovljević je citirao misao prema kojoj je nauka mrtva bez prakse a praksa slepa bez nauke i naveo da je osim obrazovanja i zdravstvene delatnosti jedan od zadataka fakulteta na čijem je čelu da radi istraživanja.

„Mi koji se bavimo bazičnim istraživanjima moramo da se prilagodimo novom vremenu i da se pomalo preorjentišemo na aplikativni princip“, rekao je on.

Dodao je da će fakultet u narednom periodu težiti tome i naveo da se u Kragujevcu grade novi centri izvrsnosti u kojima će istraživanja za privredu moći da se rade po pristupačnijim cenama nego što bi to bilo u Americi ili Zapadnoj Evropi

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar