U prva četiri meseca otkriveno 8.065 radnika na crno

Od 1. januara do kraja aprila Inspektorat za rad sproveo je 16.590 nadzora i pronašao 8.065 radnika na crno, od kojih je, na osnovu rešenja inspektora rada, njih 7.579 zaposleno, izjavio je danas ministar za rad Aleksandar Vulin.

Vulin je, nakon sednice koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, rekao da nadležni proveravaju kod poslodavaca da li zadržavaju ove radnike i da li vode računa o svojim zakonskim obavezama.

„Prošle godine je taj rezultat bio veoma dobar, pa je kod ponovno kontrolisanih poslodavaca, kod kojih smo pronašli više od tri neprijavljena radnika, 74 odsto njih je zadržalo radnike koje smo prijavili, u skladu sa zakonom“, rekao je Vulin.

On je poručio da će Inspekcija rada, kao i kompletno ministarstvo koje vodi nastaviti sa borbom protiv sive ekonomije.

Vulin je dodao da očekuje da će ove godine biti doneti Zakon o radu preko agencija i, možda najvažniji zakon za borbu protiv sive ekonomije, Zakon o sezonskom radu.

„Pretpostavljamo da u poljoprivredi na sezonskom radu bez ikakve prijave radi oko 300.000 ljudi. Ovim zakonom bilo bi omogućeno njihovo prijavljivanje, ali i poslodavcu da bude zaštićen od svega što može da se desi kada je u pitanju sezonski rad i rad uopšte“, dodao je Vulin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na crnosiva ekonomija
Komentari (0)
Dodaj komentar