U SAD otvoreno u aprilu 428.000 novih radnih mesta

VAŠINGTON – Američka privreda je otvorila u aprilu nešto više novih radnih mesta nego što se očekivalo, uprkos sve napregnutije situacije na tržištu rad, rastuće inflacije i strahovanja od ekonomskog usporavanja, izvestio je danas Biro za statistiku rada SAD.

Broj zaposlenih na platnim spiskovima kompanija u nepoljoprivrednom sektoru porastao je za 428.000 ljudi prošlog meseca, što je iznad procene ekonomista koji su u anketi kompanije Dau DŽons predviđali 400.000 novih radnih mesta, izveštava CNBC.

Stopa nezaposlenosti u aprilu iznosila je 3,6 posto, nešto više od prognoziranih 3,5 procenata.

Prosečna zarada po satu je nastavila rast u aprilu po stopi od 0,3 odsto na mesečnom nivou, što je malo ispod procene od 0,4 procenta. Na godišnjem nivou, zarade su porasle za 5,5 posto, otprilike isto kao u martu, ali i dalje zaostaju za inflacijom koja je u martu dostigla godišnji nivo od 8,5 odsto, najviši u poslednje četiri decenije.

Alternativna mera nezaposlenosti, koja uključuje radnike koji aktivno ne traže posao preko biroa za zapošljavanje i one koji rade sa skraćenim radnim vremenom iz ekonomskih razloga, a koja se ponekad naziva i „realnom“ stopom nezaposlenosti, porasla je na 7,0 procenata, dodaje američki medij.

Stopa učešća radne snage, ključna mera angažovanja radnika, pala je za 0,2 procentna poena na mesečnom nivou na 62,2 posto, na najniži nivo u ovoj godini.

Delatnosti rekreacije i ugostiteljstva ponovo su prednjačile s povećanjem broja novih radnih mesta sa 78.000 novozaposlenih.

Pored njih, veliki rast zapošljavanja je registrovan u proizvodnji (55.000), sektoru transporta i skladištenja (52.000), u delatnosti pružanja stručnih i poslovnih usluga (41.000), finansijskim delatnostima (35.000) i u sektoru zdravstvene zaštite (34.000).

Maloprodaja je takođe pokazala solidan rast, sa 29.000 otvorenih novih radnih mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar