U Zidjinu u ponedeljak nastavak pregovora, sindikati otkazali proteste

Pregovori poslovodstva kompanije Zidjin u Boru i sindikata o novom kolektivnom ugovoru biće nastavljeni u ponedeljak 28. juna, a sindikati su otkazali protest najavljen za taj dan.

Kako su saopštili Udruženi granski sindikati Nezavisnost, pregovorima će prisustvovati predstavnici zainteresovanih ministarstava.

U Ministarstvu rudarstva i energetike juče je postignut sporazum sa poslovodstvom Zidjina, o nastavku pregovora za zaključivanje novog kolektivnog ugovora, tako da je šest reprezentativnih sindikata odustalo od radničkih protesta čiji je početak bio najavljen za ponedeljak, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se poslodavac obavezao da stavi van snage pravilnik o radu od 23. juna i donese novi koji će biti identičan tekstu starog kolektivnog ugovora iz 2018. koji je važio do 21. juna. Novi pravilnik će važiti do zaključenja novog kolektivnog ugovora.

Zastoj u pregovorima nastao je početkom sedmice nakon što je menadžment Kompanije Zidjin Copper Serbia predložio novi kolektivni ugovor, koji su sindikati ocenili kao nepovoljan po radnike.

Sindikati su tada upozorili da se tim predlogom ugovora predvidja smanjenje iznosa za topli obrok, smenski rad, regres, minuli rad, kao i iznosi za solidarnu pomoć kod smrtnog slučaja člana porodice, za rodjenje deteta, te da se uskraćuju uslovi rada sindikalnih organizacija u kompaniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar