Udovički:Krajnji cilj zakona o platama o javnom sektoru-jednaka plata za jednak rad

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je večeras da je krajnji cilj novog Zakona o platama u javnom sektoru, o čijem nacrtu se trenutno vodi javna rasprava, da za jednaki rad postoji jednaka plata.

„Ovo je složena materija i nije čudno da će biti nesporazuma. Krajnji cilj ovog zakona je jednaka plata za jednaki rad“, kazala je Udovički za Radio-televiziju Srbije.

Ona je demantovala navode po kojima policija i javne agencije nisu obuhvaćene nacrtom Zakona o platama u javnom sektoru.

„Nije tačno da policija, Bezbednosno-informativna agencija, javne agencije nisu obuhvaćene ovim zakonom. U ovom trenutku Vojska Srbije nije obuhvaćena zakonom a što se tiče Narodne banke Srbije, na nju kao ni na korporacije, on ne treba da se odnosi“, ocenila je ministarka.

Kako je istakla, tim zakonskim aktom nikome neće biti smanjenja plata.

„Ovim zakonom se nikome ne smanjuje zarada, sem u slučaju da iznosi više od 30 odsto iznad onoga što bi trebalo da bude zarada, tu onda treba da se dogovorimo“, kazala je Udovički.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije je posvećena naporima da se urede plate i u javnim preduzećima ali je pitanje da li to treba da bude uradjeno „pod ovim krovnim zakonom“.

„Nisam rekla da plate ne treba da budu regulisane ali javna preduzeća, čak i kada su u monopolskom položaju, imaju drugačija pravila rada. Mi hoćemo da uredimo šta su funkcioneri u čiji širi pojam spadaju sudije, poslanici, ministri, pokrajinski i opštinski funkcioneri, odnosno lica koja su izabrana ili imenovana posebnim procedurama“, rekla je Udovički.

Ona je dodala da je „nesporno“ da zaposleni u javnim agencijama i preduzećima imaju plate iznad proseka kao i da je Nacrtom zakona predvidjeno da najniže zarade iznose oko 20.000 dinara a najviše, koje imaju direktori posebnih organizacija ili pomoćnici ministara, oko 150.000 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar