Udruženje pijačnih prodavaca: Vučić obećao da će pokušati da pomogne

Aktivista Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak“ Srđan Praštalo rekao je danas da su u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko njihovog zahteva za izuzećem iz obaveze uvodjenja fiskalnih kasa „napravili mali pomak i da je Vučić rekao da će pokušati da pomogne“.

„Imamo malo više optimizma jer je predsednik Aleksandar Vučić saslušao naše argumente zbog kojih smo protiv uvodjenja fiskalnih kasa i oni će se sagledati da bi za osam dana ponovo razgovarali“, rekao je Praštralo za Betu, posle razgovora sa predsednikom Srbije.

U Udruženju su rekli da već plaćaju paušalni porez koji iznosi od 18.000 do 25.000 dinara mesečno, što znači da posluju legalno.

Pokušaj države da ih uvede u sistem poreza na dodatu vrednost (PDV) je, prema njihovim rečima, neracionalan jer, ni blizu ne ostvaruju godišnji prihod od šest miliona dinara, koliko je predvidjeno za ulazak u sistem PDV-a.

Država zbog toga, kako su rekli, ne bi imala koristi jer ne bi naplatila veći iznos poreza nego sada, a oni bi imali veće izdatke jer, osim poreza mesečno plaćaju i tezgu, najmanje 16.000 mesečno.

Zbog uvodjenja fiskalnih kasa prodavci bi, prema njihovim rečima, morali da angažuju knjigovodju koji za vodjenje knjiga mesečno naplaćuje od 120 do 150 evra. Svi ti troškovi bi, kako su naveli, povećali cene proizvoda na pijacama u Srbiji, gde kako se procenjuje, radi oko 10.000 prodavaca.

Fiskalne kase je nemoguće koristiti i zbog toga, kako su objasnili, što medju prodavcima ima dosta starih ljudi koji nemaju tehničko znanje da ih koriste, a razlog više za izuzeće iz fiskalizacije je i što ne mogu da rade na otvorenom prostoru i temperaturi ispod minusa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar