Udruživanje vinara Srbije osnova za povećanje izvoza

Povezivanje srpskih vinara sa tržištima zemalja Evropske Unije bila  je tema današnje tribine „Izvoz vina vojvodjanskog vinogorja na tržište zemalja EU“ u Sremskim Karlovcima.

Na tribini je rečeno da stvaranje udruženja vinara Srbije, koje bi predstavljalo i štitilo njihove interese, pored subvencija države predstavlja osnovni uslov povećanja izvoza vina.

Sekretarka Udruženja ugostiteljstva i turizma Privredne komore Vojvodine Dragica Samardžić rekla je da je zakonodavna regulativa Srbije usaglašena sa regulativama Evropske Unije jer je donet Zakon o vinu, kao i prateći akti i pravilnici o vinagradarstvu.

„Ovaj zakon je bio preduslov za uspostavljanje adekvatne regulative za izvoz vina u EU, a znatno doprinose i odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se odnose na slobodnu trgovinu sa EU i ukidanje carina“, objasnila je ona.

Ataše Delegacije Evropske unije u Srbiji Karl-Heinz Vogel je rekao da je Evropska unija najveći proizvodjač vina u svetu i da je za Srbiju veoma važno da usvoji njihove standarde proizvodnje vina.

„EU podržava Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u regulaciji vinskog sektora u Srbiji, jer se ovde proizvodi dobro vino koje ima velike mogućnosti za izvoz na evropsko tržište“, istakao je Vogel.

Direktorka Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore Božica Marković istakla je da je prilikom predstavljanja na medjunarodnom tržištu veoma značajno da zemlja bude prepoznata kao proizvodjač kvalitetnog vina.

„Pored zakonske regulative značajno i udruživanje proizvodjača vina kako bi njihovi interesi bili predstavljeni na najbolji način“, izjavila je Marković Agenciji Beta.

Obilazak Vinarije Živanović i tribinu organizovali su Delegacija Evropske Unije u Srbiji, EU info point u Novom Sadu, Privredna komora Vojvodine i Regionalna razvojna agencija Bačka.

Novinari su nakon tribine obišli podrume vinarije Živković, koja se bavi proizvodnjom vina od 1770. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar