Ukidanjem uredbe za Jadar vlada pokazala da je tu za građan

BEOGRAD – Vlada Srbije je ukidanjem Uredbe o prostornom planu za projekta „Jadar“ pokazala da je spremna za dijalog i da „čuje“ građane koji nisu želeli Rio Tinto u Srbiji, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga o odluci vlade da ukine prostorni plan za „Jadar“, Mihajlovićeva je istakla da je ta odluka Vlade Srbije bila zajednička, a ne pojedinačna.

„To nije pojedinačna odluka, već odluka Vlade Srbije. Razlog zašto je ta odluka doneta jeste razmišljanje građana da ne žele, pre svega, Rio Tinto u Srbiji i to je, nakon mnogo razgovora, bila naša zajednička odluka“, rekla je Mihajlovićeva nakon sastanka sa načelnicima okruga o programu podsticaja za zamenu stolarije.

Ističe i da je Vlada Srbije ispunila zahteve pojedinih predstavnika opozicije koji su, kako kaže, ekologiju koristili u političke svrhe.

„Činjenica je da je Vlada Srbije pokazala da je spremna za dijalog. Takođe je pokazala da je tu i čuje građane, pre svega, Gornjih Nedeljica koji su rekli da ne žele da vide Rio Tinto tamo. U redu, Vlada Srbije je poništila sve ono što se dešavalo i radilo od 2004. godine do danas“, naglasila je Mihajlovićeva.

Kada je reč o novim zahtevima predstavnika opozicije i ekoloških pokreta da Vlada Srbije uvode moratorijum na iskopavanje bora i litijuma u narednih 20 godina, Mihajlovićeva odgovara da ona taj zahtev ne razume.

„Ako govorimo o bilo kakvim daljim zahtevima, ja ih čak i ne razumem. Naša zemlja je jako bogata metaličnim i nemetaličnim sirovinama, kao i kritičnim mineralima, i vredne su zajedno oko 250 milijardi evra. I kao što smo rekli pre godinu dana, tako i danas kažemo, da se u Srbiji ništa ne može raditi, a da to na bilo koji način utiče štetno na životnu sredinu“, rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da Srbija mora da nastavi da se razvija i dodala da nije dobro da jedna zemlja staje i zaustavlja se zbog političkog pritiska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar