Ukupna aktiva Hrvatske narodne banke 16,95 milijardi evra

ZAGREB – Ukupna aktiva Hrvatske narodne banke (HNB) iznosila je krajem juna 125,9 milijardi kuna (16,95 milijardi evra).

To je na godišnjem nivou povećanje od 19,5 milijardi kuna (2,62 milijarde evra), odnosno za 18,3 odsto, prenosi portal Seebiz, pozivajući se na informaciju Rajfajzen banke Austrija.

U odnosu na kraj 2017, ukupna aktiva hrvatske centralne banke krajem prvog polugodišta niža je za 1,3 milijarde kuna (175,1 milion evra), ili za 1,1 procenat.

Promene na godišnjem i na mesečnom nivou (plus 0,2 odsto) prvenstveno su odraz kretanja inostrane aktive, čiji je udeo u ukupnoj aktivi blago iznad 99 posto, a na čiji iznos utiče kretanje kursa kune.

U strukturi inostrane aktive nalaze se plasmani u hartije od vrednosti, oročeni depoziti u stranim bankama, efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama, specijalna prava vučenja i rezervna pozicija kod MMF-a, koji su u bilansu HNB-a iskazani u kunama.

Analitičari Rajfajzena očekuju da će do kraja godine bruto devizne rezerve HNB-a biti na nivou od oko 17 milijardi evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar