Ulagaćemo 200-250 mln evra godisnje u energetsku efikasnost

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je povećanje energetske efikasnosti nacionalni cilj i da je to jedan od ključnih elemenata u ostvarivanju vizije o zelenoj Srbiji, zbog čega će država godišnje ulagati više od 200 miliona evra u tu oblast.

Govoreći na TV K1, Mihajlović je kazala da se u Srbiji danas troši 40 odsto više energije nego što je to prosek u zemljama EU.

„Povećanje energetske efikasnosti mora da postane nacionalni projekat i u narednim godinama ulagaćemo u ovu oblast između 200 i 250 miliona evra, sa ciljem da za nekoliko godina smanjimo potrošnju energije“, rekla je Mihajlović.

Ističe da će država nastaviti da subvencioniše građane da zamene stolariju i postave solarne panele.

„Ako budemo uspeli da pomognemo da barem 80 odsto građana zameni stolariju i izolaciju, eventualno da postave solarne panele na svoje krovove, smanjićemo količinu energije koju trošimo, a procene su da godišnje kroz prozor bacamo proizvodnju jedne termoelektrane“, kaže Mihajlović.

Dodala je da će država subvencionisati građane u iznosu od 50 odsto ukupnih troškova zamene solarije, izolacije i postavljanja solarnih panela i potrebno je, kaže, minimum četiri godine da Srbija poveća energetsku efikasnost i da dođe na prosek EU.

„Ove godine nismo uspeli da obezbedimo svim građanima subvencije u budžetu, s obzirom na to da je interesovanje ogromno, ali smo za narednu godinu spremili 240 miliona evra. Ljudi su svesni značaja ulaganja u energetsku efikasnost koja dovodi do nižih računa za električnu i toplotnu energiju“, rekla je Mihajlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar