Ulaznica kompanijama iz SRB na tržište sa 4,5 mlrd potrošača

ABU DABI – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež potpisao je danas u Abu Dabiju sa Mohamedom Al Šamisijem, generalnim direktorom „Abu Dhabi Ports“, sporazum o saradnji PKS sa ovom kompanijom koja se bavi upravljanjem i razvojem luka i slobodnih zona u istoimenom emiratu.

Čadež boravi u dvodnevnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tokom koje je sporazumima potpisanim juče i danas u Dubaiju i Abu Dabiju, PKS otvorila našim kompanijama mogućnost za ulazak u emiratske slobodne zone.

Iz zona se može poslovati i izvoziti ne samo na tržište UAE, već i celog regiona Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije sa 4,5 milijarde potrošača, saopštila je PKS.

Pod patronatom kompanije Abu Dhabi Ports nalazi se deset trgovačkih i logističkih luka, uključujući i najsavremeniju, visokotehnološku luku Khalifa sa poluautomatskim kontejnerskim terminalom, u čijem sastavu posluje i industrijska zona Kizad, koju je Čadež danas posetio.

„Preduzetnički i inkubacioni centar ove zone, u kome se kompanije osnivaju za 24 sata, sa besplatnim licencama za poslovanje u prve dve godine, može da posluži i kao odličan primer za razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća u slobodnim zona Srbije“, rekao je Čadež.

Kako se navodi, zona Kizad u Abu Dabiju, koju razvija Abu Dhabi Ports, prepoznata je kao jedna od zona sa najjednostavnijim procedurama za pokretanje biznisa i najnižim troškovima za konkurentno poslovanje.

Po rečima domaćina Al Šamisija ovim sporazumom Srbija i UAE ulaze u fazu čvršće saradnje u trgovinskim odnosima u obostranom interesu, a zona Kizad postaje kapija za srpske kompanije koje žele da posluju u Emiratima.

Emiratske slobodne zone su među najbolje kotiranim na svetskim listama po uslovima za poslovanje, saopštava PKS i navodi da slobodna zona Dubai Multi Commodities Centre, u kojoj posluje 16.000 kompanija i zapošljava 60.000 ljudi već pet godina za redom je po Financial Times-u svetski pobednik, a zona Jebel Ali (Jafza) stvara čak četvrtinu BDP-a Dubaija, generiše 135.000 radnih mesta i ostvaruje trgovinu vrednu 93 milijarde dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar