Umereni rast inflacionih očekivanja u maju: 6,0 odsto

BEOGRAD – Kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora i privrede, prema rezultatima ankete agencije Ipsos, beleže umereni rast u maju u odnosu na prethodnu anketu i iznose 6,0 odsto, objavila je danas NBS.

Na nešto nižem nivou su kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora prema rezultatima ankete agencije Blumberg iz juna i iznose 5,5 odsto.

Rast inflacionih očekivanja može se povezati s daljim rastom globalne neizvesnosti i njenim uticajem na kretanje svetskih cena energenata i primarnih proizvoda.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja, pri čemu su očekivanja finansijskog sektora nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu – 4,0 odsto za dve i 3,5 odsto za tri godine unapred.

Srednjoročna očekivanja privrednika iznose 5,0 odsto za dve godine unapred i 4,0 odsto za tri godine unapred.

Kako je navedeno, rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju smanjenje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

Usidrenost srednjoročnih inflacionih očekivanja, u čijoj se osnovi nalazi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta.

Radi transparentne komunikacije s javnošću, Narodna banka Srbije od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar