Umrežavanje za razvoj podavalskog kraja

BEOGRAD – Udruženje “Avala info” planira u narednom periodu mapiranje domaćinstva u pet podavalskih sela, jačanje kapacitete domaćinstava kroz obuke, umrežavanje domaćinstava i lokalnih aktera, promociju domaćinstava i podavalskog kraja, saopsteno je danas iz tog udruženja.

“Želimo da postanemo svojevrsni hub – Razvojni centar podavalskih sela, i da vodimo razvoj kompletne zajednice, kao pravi domaćini. Dugoročni cilj je osnovan HUB – Razvojni centar podavalskih sela koji vodi razvoj zajednice kao pravi domaćin i u podavalskim selima razvija zajednicu koja je umrežena, edukovana da prepoznaje svoje potencijale i funkcioniše u stalnoj međusobnoj komunikaciji i saradnji i čvrsto je povezana sa potrošačima”, kaže članica udruženja Marija Joksimović.

Dodaje da je podavalski kraj prepoznatljiv po nizu lokalnih, kvalitetnih, prirodnih prehrambenih proizvoda koji su prepoznatljivi na tržištu po očuvanju tradicije u seoskom domaćinstvima, kao i po kreativnim i zanimljivim turističkim i edukativnim sadržajima, koji prepoznaju, kako porodice, tako i biznis klijenti.

“Održava se mreža potrošača i klijenata koji ciljano dolaze u podavalski kraj u nabavku lokalnih, prirodnih zdravih proizvoda, radi edukacije dece, radi odmora i rekreacije u prirodi. Podavalski kraj je prepoznat kao primer dobre prakse organizacije života na lokalu”, ističe Joksimovićeva.

Udruženje Avala info je nastalo u cilju promocije potencijala podavalskog kraja koji do sada nije bio prepoznat – ručno rađena, domaća proizvodnja prehrambenih proizvoda nadomak grada, turistički, prirodni i kulturni potencijali. Inicijativa je pokrenuta 2016. godine, a delokrug preuzetih akcija se brzo proširio na kompletan razvoj lokalne zajednice.

Do sada je ovo udruženje pomoglo desetak domaćinstava kako bi uvideli i iskoristili svoje potencijale, a bili su i suorganizatori projekta ‘Mali farmer’ tokom 2018. godine u okviru kojeg su deca iz 15 vrtića posetila selo i šumu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar