UNWTO: Gubitak izvoznih prihoda od turizma blizu 1,0 bilion $

MADRID – Međunarodni turistički dolasci pali su za 72 posto u periodu januar-oktobar 2020, usled ograničenja putovanja, niskog nivoa poverenja potrošača i globalne borbe protiv virusa kovid-19, što je sve zajedno doprinelo da ova godina bude upisana kao najgora u istoriji turizma.

Prema najnovijim podacima Svetske turističke organizacije (UNWTO), turističke destinacije su ugostile od januara do kraja oktobra 900 miliona manje stranih turista u odnosu na isti period 2019, što je rezultiralo gubitkom 935 milijardi dolara izvoznih prihoda tog sektora, za preko deset puta većim nego tokom globalne ekonomske krize 2009.

Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili kaže da, iako vest o vakcini jača samopouzdanje putnika, još uvek predstoji dug put do oporavka.

„Stoga moramo da pojačamo napore u pogledu sigurnog otvaranja granica, podržavajući pri tome radna mesta i preduzeća u turizmu. Sve je jasnije da je turizam jedan od sektora koji je najviše pogođen ovom neviđenom krizom“, dodao je on, prema saopštenju objavljenom na zvaničnom veb sajtu UNWTO.

Na osnovu trenutnih pokazatelja, UNWTO očekuje da će ukupan pad međunarodnih dolazaka u celoj 2020. iznositi između 70 i 75 posto, što će globalni turizam vratiti na nivo od pre 30 godina, uz milijardu dolazaka manje i gubitak izvoznih prihoda od 1,1 bilion dolara.

Ovaj ogroman pad turizma uzrokovan pandemijom mogao bi da rezultira gubitkom od dva biliona dolara u svetskom bruto domaćem proizvodu (BDP), dodaje se u izveštaju.

Azijsko-pacifički region je pretrpelo najveće negativne efekte pandemije sa padom dolazaka stranih gostiju za 82 procenta tokom posmatranog desetomesečnog perioda.

Bliski istok je zabeležio pad međunarodnih dolazaka od 73 odsto, Afrika 69 procenata, a Evropa i Amerika od 68 posto, prema podacima UNWTO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar