Uprava Uljanika izabrala „Brodosplit“ za strateškog partnera

ZAGREB – Kompanija „Brodosplit“ izabrana je za strateškog partnera Uljanika, objavilo je pulski brodograditelj na Zagrebačkoj berzi.

Odluka o izboru „Brodosplita“ doneta je danas na zajedničkoj sednici Nadzornog odbora i Uprave Uljanika, prenosi tportal.

„Sa izabranim strateškim partnerom će se pristupiti zaključenju ugovora o uređenju međusobnih prava i obaveza s naglaskom na obavezu strateškog partnera da, uz saradnju Uljanika izradi prihvatljiv i sprovediv Program restrukturiranja Uljanika d.d. i Uljanik Brodogradilišta“, piše u obaveštenju.

„Brodosplit“ će Uljanik preuzeti postupkom dokapitalizacije, kako je bilo predviđeno ranijom odlukom Skupštine akcionara, što znači unosom od 180 do 302 miliona kuna (od 24,3 miliona do 40,7 miliona evra).

Uprava Uljanika je navela u saopštenju da je do izbora „Brodosplita“ došlo nakon obavljenih konsultacija i postignutog konsenzusa sa socijalnim partnerima.

U odluci se direktno ne spominje italijanski „Finkantijeri“, koji je sa splitskim brodogradilištem, podneo zajedničku ponudu.

Tomislav Debeljak, predsednik Uprave „Brodosplita“ i vlasnik DIV grupe za proizvodnju vijaka, izjavio je krajem januara da je splitsko brodogradilište u partnerstvu s njegovom DIV grupom i italijanskim Finkantijerijem, ali i sa „velikim i respektibilnim bankama koje su poslale pisma namere“, predalo ponudu za restrukturiranje Uljanika.

Inače, Uljanik je 21. decembra prošle godine raskinuo strateško partnerstvo s preduzećem „Kermas energija“ načijem je čelu Danko Končar, i otvorio novi postupak za izbor strateškog partnera, a „data room“ za potencijalne investitore bio je otvoren od 27. decembra do 18. januara.

Sindikati koji deluju unutar pulskog Uljanika zadovoljni su što je konačno doneta odluka o izboru novog strateškog partnera, ističući da se time otvara mogućnost za što skorije rešavanje dugovanja prema radnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar