Uskoro domaća platforma za grupno finansiranje projekata

BEOGRAD – Udruženje Laud kraud (Loud crowd) predstavilo je danas svoju kraud fanding (crowdfounding) platformu „Dobri dabar“, kao alternativni vid finasiranja projekata srednjih, malih i mikropreduzeća i pojedinaca koju podržava Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) preko programa
nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

„Kraud fanding predstavlja prikupljanje sredstava od velike grupe ljudi koji će davati male iznose za neki razvojni projekat koristan za društvo, a za kojim postoji realna potreba. To mora da se odvija na internet platformi i da bude potpuni javno, sa svim javno dostupnim podacima o projektu i njegovom razvoju. Posvećeno je malim, srednjim i mikro preduzećima i pojedincima kojima su neophoda sredstva, a nisu im dostupni bankarski krediti“, rekao je osnivač Laud krauda i platforme „Dobri dabar“ Dušan Vulović.

Vulović je naglasio da postoje četiri modela finansiranja preko ovakvih platformi, od kojih će kod nas biti primenjena dva, donacijski i nagradni model.

Objasnio je da donacijski model predstavlja klasično bezinteresno davanje sredstava, dok nagradni podrazuimeva da će se korisnik sredstava na neki načinn odužiti onome od koga dobije novčanu pomoć.

„Ukoliko neki pekar želi da obnovi stari dimnjak koji će manje da zagađuje okolinu i za to dobije sredstva od lokalne zajednice u kojoj radi, on se obaveže da će u narednom periodu pojedincima od kojih je dobio sredstva davati besplatno određenu količinu svojih proizvoda“, objasnio je Vulović nagradni način finasiranja.

„Dobri dabar“ će od danas primati prijave projekata za finasiranje, kako bi do 16. fabruara naredne godine kada je planiranop da počne s radom prikupio bar pet ozbiljnih projekata.

Naglasio je da je neophodno da autori projekata od svojih zajednica odmah prikupe 30 odsto potrebnih sredstava, jer je praksa pokazala da finasijeri nisu zainteresovani za učešće u projektu ukoliko se on pojavi na platformi bez dinara unapred prikupljenih sredstava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar