Uskoro usvajanje Uredbi, očekuje se obustava postupka

BEOGRAD – Energetska zajednica pokrenula je postupak protiv Srbije jer nije transponovala mrezne kodove u svoje domace zakonodavstvo, a iz Ministarstva rudarstva i energetike kažu da se uredbe nalaze u proceduri, da će uskoro biti usvojene na vladi, kao i da se očekuje da se odmah nakon usvajanja Uredbi obustavi postupak pred Energetskom zajednicom.

Kako navode u pisanom odgovoru za Tanjug, rok za prenošenje uredbi EU bio je 2018. godina, ali pravni osnov za to nije postojao dok prošle godine nije donet Zakon o izmenama i dopunama Zakona o energetici.

Inače, radi se o Uredbi Komisije EU 2016/1447 o uspostavljanju mrežnih pravila kojima se utvrđuju zahtevi za priključenje na mrežu jednosmernih sistema visokog napona, zatim Uredba Komisije EU 2016/1388 o uspostavljanju mrežnih pravila kojima se utvrđuju zahtevi za priključenje na mrežu objekata kupaca i Uredba Komisije EU 2016/631 o uspostavljanju mrežnih pravila kojima se utvrđuju zahtevi za priključenje na mrežu objekata za proizvodnju električne energije.

Iz Ministarstva naglašavaju da je donošenjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici koji je usvojen prošle godine i koji je pripremilo to Ministarstvo, stvoren pravni osnov za prenošenje u zakonodavstvo Republike Srbije, koji nije postojao u prethodnom Zakonu o energetici.

„Dakle, tek kad je ovo Ministarstvo stvorilo zakonske preduslove koji do tada nisu postojali, krenulo se u proceduru donošenja pomenutih uredbi, kojima se vrši harmonizacija propisa Republike Srbije sa propisima EU“, navodi se u odgovoru.

Pojašnjava se da je procedura donošenja propisana zakonom, u smislu obaveza AERS da izradi uputstvo, operatora prenosnog sistema da sačini adaptirani tekst mrežnih pravila i da nakon pribavljene saglasnosti AERS dostave Ministarstvu rudarstva i energetike usaglašena mrežna pravila.

„Međutim, kako primljeni tekstovi nisu sačinjeni u skladu sa Metodologijom za izradu propisa, samim tim nisu ni mogli biti upućeni direktno na vladu. Ministarstvo radi na usaglašavanju sa ostalim subjektima, materijal je pripremljen, uredbe se nalaze u proceduri i biće uskoro usvojene na vladi“, ističe se.

U odgovoru Ministarstva navodi se da se očekuje da odmah nakon usvajanja ovih Uredbi obustavi postupak pred Energetskom zajednicom sa kojom, kako dodaju, Srbija inače ima saradnju u vezi sa svim propisima iz oblasti energetike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar