Uspešno realizovana druga hedžing transakcija-ušteda 16,5 mln

BEOGRAD – Država je uspešno realizovala drugu svop transakciju kojom je obaveze po osnovu Sporazuma o reprogramu duga između Srbije i kuvajtskog fonda „Kuwait Investment Authority“ konvertovala iz američkih dolara u evre, po značajno nižoj kamatnoj stopi, čime je ostvarena ušteda od oko 16,5 miliona evra, objavila je Uprava za javni dug.

Obaveze po osnovu navedenog reprogramiranog zajma, ugovorene u dolarima po kamatnoj stopi od 1,5 odsto, Republika Srbija će isplaćivati u evrima po kamatnoj stopi od 0,393 odsto.

Time se ostvaruje ušteda u iznosu od oko 16,5 miliona evra.

Hedžing transakcija je obavljena u cilju zaštite javnog duga od rizika promene deviznog kursa i radi smanjenja troškova kamate, u skladu sa međunarodnim standardima ISDA (International Swaps and Derivatives Ašociation).

U skladu sa najboljom međunarodnom praksom aktivnog upravljanja javnim dugom, Ministarstvo finansija je, navodi Uprava za javni dug, još jednom iskoristilo situaciju povoljnog odnosa kursa evra i američkog dolara, kao i trenutnu divergenciju između kamatnih stopa u dolarima i evrima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar