Uspešno završen projekat „Prelazni put Kibekhaza-Rabe“

NOVI SAD – Projekat „Razvoj prelaznog puta Kibekhaza-Rabe“, u okviru prekogranične saradnje Madarske i Srbije, uspešno je završen, istaknuto je danas na završnoj konferenciji u Novom Sadu posvećenoj tom projektu.

U završnoj fazi ovog projekta, vrednog više od 5,5 miliona evra, od čega je iz sredstava Evropske unije donirano gotovo 4,6 miliona, nedavno je otvoren nov granični prelaz između Mađarske i Srbije, u cilju olakšavanja života lokalnog stanovništva i podsticanja ekonomskog razvoja naselja koja se nalaze na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić istakao je na otvaranju konferencije da će ovaj projekat umnogome doprineti regionalnom razvoju AP Vojvodine i područja severnog Banata, a naročito opštine Novi Kneževac, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

„Povezivanje naših država snažnim ekonomskim vezama, a pre svega razvijenom putnom infrastrukturom i otvaranjem novih graničnih prelaza, najbolji je način da izgrađujemo međusobno poverenje“, rekao je Bjelić.

On je istakao poseban značaj ovog projekta jer je reč o zoni međudržavnog kontakta koja teritorijalno povezuje tri susedne zemlje i o prostoru na kome se svakodnevno susreću zajednički interesi naših građana.

Bjelić je napomenuo da je ovo samo jedan od pet strateških projekata u prekograničnoj saradnji Mađarska–Srbija, te da će u narodnom periodu Pokrajinska vlada nastaviti sa aktivnim učešćem u pripremi novih strateških projekata kroz edukaciju svih aktera na lokalnom i pokrajinskom nivou, kako bi dobili što kvalitetnije projektne predloge i njihovu realizaciju.

Vodeći partner na projektu, čiji je prioritet intenziviranje ekonomske, socijalne i kulturne saradnje između dveju država jeste NIF – Nacionalna agencija za infrastrukturu iz Budimpešte, dok su projektni partneri JP „Putevi Srbije“ iz Beograda i Zavod za urbanizam Vojvodine iz Novog Sada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar