Utaja poreza cveta na grčkim ostrvima?

Više od trećine preduzeća koja posluju na grčkim ostrvima izbegava plaćanje poreza, saopštio je grčki Sekretarijat za javne prihode.

Prema izveštaju Sekretarijata, zasnovanom na 568 poreskih kontrola u kompanijama u Pireju, na Kikladima, ostrvima na severu i jugu Egejskog mora i na Kritu, u 210 slučajeva otkriveno je kršenje poreskih propisa, prenela je agencija ANA.

Grčke poreske vlasti intenzivirale su borbu protiv utaje poreza, što je fenomen koji, kako izgleda, cveta na grčkim ostrvima, navodi grčka agencija.

Zvanična Atina je, u pokušaju da poveća budžetske prihode, što je i jedan od uslova za međunarodnu finansijsku pomoć, ovog meseca izglasala podizanje poreza na dodatu vrednost (PDV).

Kao rezultat rasta PDV-a, brojni proizvodi i usluge postali su skuplji. PDV je porastao sa 13 na 23 odsto, a među osnovnim proizvodima koji su poskupeli su meso, ulje za kuvanje, kakao, sirće, so, cveće, drvo za ogrev, đubriva, insekticidi i sanitarni proizvodi.

U uslužnom sektoru, rastom PDV-a biće pogođeni restorani i kafići, pogrebna oprema, taksi služba, internati i privatne škole, kao i škole jezika i računara. Rast cena javnog prevoza očekuje se početkom idućeg meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grckaostrvoporezutaja
Komentari (0)
Dodaj komentar