Uzice dodeljuje 45 eko sporeta socijalno ugrozenim domacinst

UŽICE – Grad Užice u okviru mera energetske efikasnosti prvi put ove godine dodeljuje 45 šporeta socijalno ugroženim domaćinsvima, izabranim po predlogu Centra za socijalni rad i Udruženja osoba sa invaliditetom.

Reč je o šporetima na drva sa posebnom oznakom eko dizajna, koji imaju veliku efikasnost i kojom će se smanjiti potrošnja energenata i misija štetnih gasova.

Grada Užice je za ovu donaciju izdvojio 3,4 miliona dinara, a tri šporeta su donacija kompanija koje proizvode šporete.

„Postoje porodice koje ne mogu finansirati zamenu ložnih uređaja i zato smo želeli da im pomognemo i samo ovako zajedno, mi i donatori, možemo da radimo na tome da smanjimo zagađenje vazduha od individualnih ložišta koji su najveći zagađivači u gradu”, dodala je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Jedan od šporeta stigao je danas u sedmočlano domaćinstvo Ljubiše Krivokapića.

„Do sada smo se grejali na drva, a pre nego što sam stavio izolaciju, trošili smo sedam kubika godišnje, a sada je potrošnja smanjena na četiri kubika. Sa ovom peći, ne samo što ćemo uštedeti drva, već cemo uštedeti i struju, a moći ćemo i da kuvamo na njemu, što nismo mogli na prethodnom uređaju na struju“, kazao je Krivokapić.

Grad Užice već sedam godina sporovodi mere energetske efikasnosti u okviru kojih se subvencioniše nabavka kotlova na pelet i gas, izrada termoizolacije, zamena stolarije, a od ove godine nabavka solarnih panela i toplotnih pumpi, kao i besplatna dodela šporeta socijalno ugroženim domaćinstvima.

U Užicu ima 16 hiljada individualnih ložišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar